5 tärkeää vinkkiä aikuisopiskelijalle


Opiskelu / torstai, helmikuu 7th, 2019

Ota tästä vinkit aikuisopiskeluun!

Kirjoitin edellisessä aikuisopiskelua koskevassa postauksessa, miten ja miksi itse päädyin suorittamaan toista tutkintoa. Voit lukea jutun tästä.

Jaan tässä postauksessa omasta mielestäni parhaat vinkit aikuisopiskeluun. En anna tässä nyt ohjeistusta parhaaseen kannettavaa tietokoneeseen tai siihen, kannattaako hankkia Officen ohjelmat vai riittääkö Goolen vastaavat ohjelmat, vaan haluan käydä läpi vähän syvällisempiä metatason vinkkejä.

Käsittelen näissä vinkeissä nimenomaan aikuisopiskelijoita. Miellän itse aikuisopiskelijan henkilöksi, joka on ehtinyt elää elämää nuoruuden kouluvuosien jälkeen. Hän on ehkä ollut töissä vuosikausia tai hän on opiskellut jo jotain muuta. Ehkä hän etsii työuralleen uutta suuntaa tai haluaa kehittyä työssään. Hän saattaa olla perheellinen tai sitten ei. Hän opiskelee joko töiden ohessa, on opintovapaalla tai saadakseen työpaikan. Aikuisopiskelijoita on monenlaisia ja eri ikäisiä.

aikuisopiskelu

Ole määrätietoinen, mutta armollinen itsellesi

Mielestäni opinnoissa on asetettava tavoite ja työskenneltävä määrätietoisesti sen eteen. Kun olet päättänyt lähteä opiskelemaan, ja päässyt haluamaasi oppilaitokseen, on aika asettaa tavoite ja lähteä työskentelemään. Elämään tulee helposti ”muutama muuttuja”, kun puhutaan monivuotisesta tutkinnosta. Aikuisopiskelijalle tällaisia muuttujia voivat olla työsuhteen muuttuminen, työpaikan vaihtuminen, lapsien syntyminen tai vaikka koko työ- ja opiskeluelämän yhteensovittamisen haastavuus ja kuormittavuus.

Oli miten oli, tätä käy kaikille. Vaikka tavoite olisi kirkkaana asetettu tulevaisuuteen, elämä kulkee myös opintojen kyljessä. Kun muutoksia tapahtuu, on syytä tutkailla tilannetta uudestaan ja asettaa tavoitteet ja aikataulut uudestaan kuntoon. Siihen saa yleensä apua oppilaitoksesta. Ole siis armollinen itsellesi. Mikään ei kuormita opinnoissa niin paljon kuin oma jäykkyys.

Etsi itsellesi parhaat paikat ja muodot opiskella

Paras paikka keskittyä ja saada työstettyä opintoja eteenpäin voi olla koululuokka, kirjasto, kahvila tai kotona sohvan nurkka. Mieti, mikä paikka sopii sinulle parhaiten. Kestätkö pientä taustahälinää vai vaatiiko keskittymisesi hiljaisuutta? Jokin projekti voi vaatia toisenlaista keskittymistä kuin toinen. Joskus on pakko (tai saa) työskennellä muiden opiskelijoiden kanssa. Ei ole yhtä paikkaa, jossa työskennellä, mutta parempia paikkoja on. Etsi ne, ja suunnittele opintosi sen mukaan.

aikuisopiskelu

Mitä sitten tulee opintomuotoihin, joku kaipaa selkeää ohjausta, kun taas toinen ei. Jos haluaa olla kontaktissa opettajaan ja saada reaaliajassa vastauksia kysymyksiin, lähiopetus on paras keino edetä opinnoissa. Jos taas itseohjautuvaisuus on vahvuus ja epätietoisuuden kestäminen on kohdillaan, etäopinnot voivat olla erinomainen mahdollisuus opiskella. Tavallisesti lähiopetusta on saatavilla sekä päivisin että iltaisin. Iltaopinnot ovat yleensä tarkoitettu aikuisopiskelijoille. Etäopiskelua voi tehdä silloin, kun se itselle sopii. Ne pitää kuitenkin tehdä ja se on hyvä muistaa kaiken vapauden keskellä (huom. itseohjautuvaisuus ja omatoimisuus).

Annan tässä kohtaan bonusvinkin; vaikka olisit iltaopiskelija, käy joskus päiväpuolella opiskelemassa. Siellä on nuoria opiskelijoita, jotka ovat ihastuttavalla tavalla nerokkaita. He elävät tätä aikaa. Kärsivällisyys voi joskus olla koetuksella, varsinkin jos elämänkokemusta välillänne on noin 15 vuotta ja pitäisi työskennellä yhteisen projektin eteen. Ota kokemus positiivisena vastaan.

Hanki tukiverkostoa ja vertaistukea

Olit sitten perheellinen tai sinkku, hanki tukiverkostoa ja vertaistukea. Perheellisenä sanoisin, että tukiverkosto pelastaa monilta karikoilta, kun yrittää luovia perheen, töiden, opintojen ja harrastusten välillä. Siinä pelissä ei välttämättä riitä yhden tai edes kahden aikuisen kädet ja lisävoimia tarvitaan. Ota apu vastaan ja pyydä sitä.

Vertaistuki löytyy yleensä hyvin läheltä, eli opiskelutovereista. Joukosta löytyy varmasti joku, jolla on samanlainen elämäntilanne kuin sinulla ja te työskentelette samanlaisten tavoitteiden eteen. Miten inspiroivaa onkaan kuulla toisen suunnitelmista, kun itse haaveilet samanlaisesta elämästä. Ole avoin ja aloitteellinen.

Tähän taas bonusvinkki: Verkostoidu opiskelukavereiden kanssa heti (!) LinkedInissä. Verkostoituminen opiskeluaikana on mieletön mahdollisuus. Tee se heti!

Aikatauluta ja suunnittele

Tätä kohtaa ei voi turhaan painottaa. Kun tiedät, mitä opiskelet, aikatauluta. Tätä tehdään jo yleensä HOPS:n (henkilökohtainen opintosuunnitelma) muodossa. Suunnitelmat muuttuvat ja HOPS sen mukana. Kun mennään yksityiskohtaisemmin opintojen suorittamiseen, aikataulutus tulee erityisen tärkeäksi. Varsinkin jos teet opintoja etänä, suunnittele ja aikatauluta niin maan pirusti. Ilman suunnitelmaa, olet helposti tilanteessa, jossa aika loppuu kesken.  

aikuisopiskelu

Apuvälineinä aikataulutuksessa ja suunnittelussa voit käyttää peruspaperikalenteria. Myös ”planner” on mahdollista ottaa käyttöön, jolloin saat käyttöösi laajempaa suunnitelmallisuutta ja aikataulutusta. Jos asiat jäsentyvät päässäsi helposti, tee se siellä, mutta käytä sähköistä tai paperiversiota kalenterista apunasi.

Ala tekemään

Tämä viimeinen vinkki on itsestään selvyys – vai onko? Onko motivaatio kohdillaan? Onko tavoitteet, suunnitelmat ja aikataulut kunnossa? Ala tekemään. Opintopiste opintopisteeltä olet lähempänä valmistumista.

Onnea matkaan!