Mökkeilijän ruokapäiväkirja


Paleoemon elämä, Ravintoasiat / maanantai, kesäkuu 24th, 2019

Tällä kertaa päätin palata kirjoittamaan ruokapäiväkirja-aihealuetta. Vietin juhannusta mökillä grilliherkkujen ja sihahtavien tölkkijuomien äärellä, kuten puolet suomalaisista. Paikkana mökki on rentouttava, mutta se fiilis tuo mukanaan vähän kaoottisen ruokavalion. Tälläkään reissulla tilanne ei ollut poikkeus. Fiiliksen päälle voisi lisätä vielä juhannuksen juhlallisuuden ja oman elämäntilanteen ratkaisevat mietinnät, jotka ovat aiheuttaneet lievää (positiivista) stressiä. Juhlallisuusastetta lisäsi opintojen loppuunsaattaminen. Istuskelin mökin terassilla. Join ja söin sekä pohdiskelin. Saunoin kaikki saunavelat pois, koska en pääse arjessa juuri saunaan. Söin vähän lisää. Sikailuksihan tämä reissu taas meni.

mökkeilijän ruokapäiväkirja

Elän jännittäviä aikoja. Kun julkaisen tämän postauksen, olen myös valmis tradenomi. Olen siis kahden korkeakoulututkinnon nainen. Oikeastaan vasta mökillä tajusin, että nyt on kesä. Valmistun ja vanhenen kuluvalla viikolla. Syksyllä edessä ovat uudet tuulet, jotka samalla innostavat, mutta myös pelottavat. Tunnesyöjälle se ei ole hyvä uutinen, vaikka itse uutiset olisivat hyviä.

Tämän kertainen ruokapäiväkirja sijoittuu sunnuntaille. Juhannus oli vietetty, ja sanoisin sellaisen perusmökkiarjen palanneen kuvioon – mitä ikinä se tarkoittaakaan. Mökkiarki voi olla kaukana paleosta ja niin se joskus onkin. Ruokapäiväkirjapäivänä en suoranaisesti sikaillut, mutta mökkivibat näkyivät rankasti päivässä. Lisäksi join liian monta kahvikuppia. En ole niitä yksilöinyt tässä postauksessa.

Aamukahvi 7.30

Lapset heräsivät jälleen kuuden jälkeen (miksi, oi miksi). Yritin saada heitä katsomaan piirrettyjä alakertaan, mutta kaupunkilaislapset ajoi takaisin yläkertaan alakerrassa lymynnyt pienikokoinen hämähäkki. Kompastelin siis juomaan runsaan määrän vettä, siirtämään hämähäkin muualle ja tekemään aamupesurutiinit koko porukalle. Tämä kaikki tapahtui aivan liian aikaisin. Seiskan jälkeen tein lapsille aamupalan ja keitin samalla kahvit.

mökkeilijän ruokapäiväkirja

En ole itse syönyt enää aikoihin aamupalaa. Juon ainoastaan kahvia ja vettä. Pitkään oireilin sen kanssa, etten oikein keksinyt aamuksi mitään syötävää. Äitienpäiväpostauksessa kerroin tästä probleemasta ohimennen. Paleoihmisen kananmunarumba oli viety liian pitkälle. Vaikka rakastankin kananmunia ja ottaisin niitä mukaan autiolle saarelle kanssani, tulevat nekin korvista ulos jossain vaiheessa. Jätin aamupalan sattumalta väliin ja tilanne jatkui tietoisesti pidempään. Nyt olen tilanteessa, jossa en juuri ikävöi aamupalaa ja kestän hyvin lounaalle asti syömättä.

Tänä aamuna join kaksi kuppia kahvia. Molemmat jäivät puoliksi juomatta – koska lapset. Yksi kuppi kaadettiin terassin pöydälle ja yksi kylmeni muuten vain. Käytän mökillä tavallista lehmänmaitoa (Arlan luomu täysmaitoa). Lämmitän ja vaahdotan sen kattilassa käsikäyttöisellä maidonvaahdottimella. Se tuo elämään vähän luksusta ja maidon lämmittäminen tulee lapsiperheessä tarpeen, jotta kahvi pysyy lämpimänä pitkään.

Lounas klo 13.15

Päivän lounas viivästyi aiotusta puolenpäivän lounaasta. Kehiin tuli muuttuvia tekijöitä. Kävimme kävelyllä mökkipaikkakunnan kylällä ja sen seurauksena päädyimme kahvittelemaan mieheni vanhempien kanssa. Join siis noin klo 11.30 jälleen kahvin (kermalla). Lounas sai odottaa.

ruokapäiväkirja

Kun pääsimme takaisin mökille, ja olin todella nälkäkiukkuinen, mies valmisti kana-cesar-salaatin. Itse skippasin krutongit, joten ainoaksi ”ongelmatekijäksi” muodostui kaupan cesarkastike. En edes uskaltanut tutkia kastikepullon tuoteselostetta. Salaatti sisälsi myös parmesaania, broileria ja vihersalaattia (jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja varhaiskaalia).

Illallinen klo 17.00

Illallinen oli tällä kertaa katettu appivanhempieni kotiin. Grilli sihisi heilläkin kuumana, joten tarjolla oli heidän oman tilansa luomu naudanlihapihvejä. Tämän lisäksi grilliltä tuli paprikaa ja kesäkurpitsaa. Kylkeen oli valmistettu myös salaattia ja täytettyjä herkkusieniä. Jälkiruokana tarjottiin hedelmäsalaattia kermajäätelöllä, jonka myös söin.

mökkeilijän ruokapäiväkirja
mökkeilijän ruokapäiväkirja

Iltapala klo 20.00

Haimme illallisen jälkeen kotimatkalla paikalliselta pientilalta ruiskuttamattomia mansikoita, joten söin niitä, kaupasta ostettuja pensasmustikoita, pienen palan luomu omenaa, sekä neljä palaa 70%:sta tummaa suklaata.  

mökkeilijän ruokapäiväkirja

Riittävä vedenjuonti on ollut tämän vuoden tavoitteitani. Pidän siitä huolen juomalla vettä noin kolme 0,85 litran Sigg-pullon edestä. Ostin ison lasisen Siggin lähinnä treenieni takia, koska puolen litran vesipullosta ei ole mihinkään crossfitia harrastaessa. Vedenjuonnin seuraamiseen pullo on myös hyvä, koska kolmella pullollisella on jo saavutettu 2,5 litran määrä. Kuljetan pulloa mukaan reissuilla, mutta erityisesti mökille matkustaessa Sigg päätyy reppuun melko varmasti. Tänä päivänä join vain yhden pullollisen Siggistä, mutta join runsaasti vettä laseista ruokailujen yhteydessä. Lisäksi join pari isoa lasia kivennäisvettä. Uskoisin saavuttaneeni kohtuullisen nesteytyksen päivän aikana.

Edelliset ruokapäiväkirjapostaukset löydät täältä.