Ruokabudjetti – suurperheen murheenkryyni


Ravintoasiat, Ruokabudjetti / torstai, maaliskuu 14th, 2019

Yksi asia on vaivannut mieltäni jo pitkään. Alati kasvava ruokabudjetti tuntuu räjäyttävän kassastamme niin ison siivun, ettei siinä ole mitään järkeä. Olen seurannut ruokamenojamme jopa Excelissä. Kyllä, excelöin ruokakulumme. Olen sen seurauksena nähnyt, mihin meillä kuluu eniten rahaa. Siitä huolimatta kokonaisuus tuntuu olevan karkaamassa käsistäni ja huomaan kaatavani jatkuvasti lisää euroja ruokabudjetin hallussa pitämiseen. Tähän on aika tulla loppu. Haluan supistaa budjettiamme noin 20%:lla tämän hetkisestä tilanteesta. Miten mahdottomalta tuntuvaan tavoitteeseen päästään?

Suurperheen suuren menot

Se on fakta, että perheessämme on useampi suu ruokittavaksi. Sitä paitsi ne suut ovat hyviä syömään. Perheeseemme kuuluu siis viisi henkilöä – kaksi aktiivista aikuista ja kolme vilkasta lasta ikähaitarilla 1-5 vuotta. Meillä ei ole juuri ruokahävikkiä, joten ruoka katoaa vatsoihimme takuuvarmasti. Meidän perheeseen eivät päde perussäästöneuvot. Me teemme ruoan lähes 100%:sti itse.

Perheessämme syödään melko laadukkaasti, eli luomua ja erikoisraaka-aineita suositaan kohtuudella. Emme käytä edullisia raaka-aineita, kuten perunaa, riisiä tai pastaa juuri ollenkaan. Leipää emme kotona syö. Lapset syövät päiväkodissa niin sanotusti normaalia ruokaa.

Paljon sitten kulutamme ruokaan? Meidän perhe käyttää jopa yli 800€ kuukaudessa ruoka- ja kodinhoitotuotteisiin. Tässä vaiheessa lisään, että samasta budjetista ruoan kanssa menee myös kaikki pesuaineet, samoin kuin wc- ja talouspaperit. Ne eivät vie valtavaa osaa kassasta, mutta toki lisäävät kuormaa. Tulevaisuudessa toivoisin, että saisimme kutistettua ruokabudjetin 650 euroon. Se voi olla vaikea tehtävä, koska muistakaamme tämä oleellinen fakta; asumme Suomessa, jossa kaikki on kallista.  

Millä keinoilla ruokabudjetti pienenee?

En haluaisi lähteä liikenteeseen ruoan laadun kautta. Pidän tärkeänä, että syömme laadukkaasti. Emme osta kaikkia tuotteita luomuna. Kirjoitin aikaisemmin siitä, mitkä tuotteet valitsemme aina luomuna. Löydät postauksen täältä. Haluan jatkossakin ostaa samat tuotteet luomuna. Haluan myös käyttää jonkin verran erikoistuotteita, kuten manteli- ja kookosjauhoja. Keinot budjetin pienentämiseen pitää tulla muualta.

ruokabudjetti

Tiedän, että lähtökohtaisesti oman kulutuksen tarkastelu on avain kaikkeen. Olen sitä tehnyt useamman kerran, mutta silti päädyn raapimaan päätäni. Ymmärrän, että käytämme rahaa vapaasti, suunnittelemattomasti, kuukausi kuukaudelta. En tiedä, mitä tehdä. Mainitsin, että excelöin. Lisäksi pidän tarkasti kirjaa, paljon ruokakassassa on käyttövaraa ja lisään tarvittaessa sinne rahaa. Näen, kuulen ja tunnen budjetin kulumisen. Siksi se on aiheuttanut ahdistusta.

Oman ruokakassan ja -kulutuksen seuraamisen lisäksi olen notkunut Youtubessa katsomassa suurperheiden ”grocery hauleja”. Ihailen niitä perheitä, joissa hankitaan suurperheelle ruoat ja muut tarvikkeet kerran kuukaudessa. Isossa asemassa tällaisen järjestelmän luomisessa on suunnitelmallisuus, mikä puuttuu meidän perheeltä täysin. Lisäksi varastointitilat (jääkaapit, pakastimet ja kuivakaapit) pitää olla kohdillaan. Niitäkin meillä on rajoitetusti ihan normaaliperheen verran.

Omien pohdintojen perusteella sanoisin, että perheemme ruokabudjetin kontrolloimattomuus johtuu suunnittelemattomuudesta. Emme suunnittele, mitä syömme. Hyvin kontrolloidut ruokabudjetit tehdään suunnittelemalla viikon tai kuukauden ateriat aamu- ja välipaloista lähtien. Budjetti pysyy myös kurissa valmistelemalla ruoat (meal prepping) ja ”satsikokkaamalla” (batch cooking) isoja ruoka-annoksia yhdellä kertaa.

Ensimmäisenä meidän pitäisi perheenä ottaa kynä ja paperi käteen ja suunnitella kahden viikon ruoat kerralla. Sen ei pitäisi olla iso vaiva. Aion siis jatkossa tilata ruoat kahdeksi viikoksi kerrallaan. Meillä ei ole säilytystilaa kuukauden ostoksille – saati halua suunnitella ruokailuja niin pitkälle tulevaisuuteen. Tilaamme ruoat kauppakassista. Käytän palveluntarjoajaa, joka on ollut tiivis osa elämäämme jo noin viisi vuotta. Se on halvin omiin vertailuihin pohjautuen. Lisäksi täytän varastoja käymällä lähikaupassa, mutta senkin tulee tapahtua kontrolloidusti.

Seuraan ruokabudjetin sopeuttamista täällä blogissa. En usko, että pääsen kovinkaan helpolla, mutta jotain täytyy tehdä. Lapset kasvavat, ruokahalu kasvaa sen mukana. Nyt on aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja laittaa ruokabudjetti rytinällä kuntoon.

Mikäli haluat pysyä mukana tässä budjettikurissa, seuraa Insta-tiliäni, jossa käydään tätä asiaa läpi läheisemmin.

4 Replies to “Ruokabudjetti – suurperheen murheenkryyni”

 1. On kyllä aika kova haaste. Ymmärtääkseni tuo 800 euroa ei ole teidän henkilömäärälle mitenkään kohtuuton ruokabudjetti kuukautta kohti (tähän taitaa sisältyä vielä vaippojakin?). Meidän nelihenkisen perheen ruokiin + kodinhoitoon meni enimmillään 650 euroa, tällä hetkellä en tiedä, että mikä on tilanne. Veikkaan, että rahaa menee 500-550 euroa. Isoin säästö on tullut siitä, etten hae ostoksia enää isosta automarketista, josta tulee ostettua samalla sitten kaikkea muutakin kivaa alekosmetiikasta alushousuihin. Nyt käyn lähikaupassa (se on vähän kalliimpi, mutta ostan harkitummin) polkupyörällä, mikä ei myöskään toimenpiteenä ahdista yhtä paljon kuin markettireissut. No teillä tästä ei nyt ole mitään apua, koska toimiva ratkaisu on jo. Ja mitään ruokasuunnittelua en ole koskaan harrastanut, samoilla perusaineksilla mennään ja hyväksi havaittuja ruokia tehdään. Toinen mistä etsisin apua ahdistukseen on kokonaisuuden tarkastelu: miten paljon teillä menee rahaa työpaikkaruokailuun ja muuhun ulkona syömiseen? Jos nipistää kovasti kotiruoasta, niin käy helposti niin, että ulkona syöminen alkaa houkuttaa entistä enemmän ja tulos on plus miinus nolla. Omaa kotitalousahdistustani vähensi lopulta eniten se, että hyväksyin olevani näiden raha-asioiden suhteen vähän neuroottinen ja aloin tietoisesti ajatella, että se on vain rahaa. Iloitaan siitä, että meillä keskiluokkaisina ihmisinä on mahdollisuus ajatella näin, emmekä oikeasti kituuta köyhyysloukussa 🙏 Eli armoa sulle tähän projektiin!

  1. Ei meillä kuulu tuohon budjettiin vaipat. Ne tulevat muualta. Kyllä yli 800€:n ruokabudu voi kuulostaa ihan kohtuulliselta, mutta itse haluaisin katsoa jos saan vähän vedettyä sitä alaspäin tällä suunnitelmallisuudella. Kyllä mä olen armollinen. 🙂 Pidän ruokaa tärkeänä juttuna, enkä mä ala siitä tinkimään. Jos vähän saan säästettyä, on se hyvä bonus.

 2. Öö voisko vaikka ton ekselöinnin sijasta tehdä tunnin enemmän töitä?

  Eipä toi pahalta budjetilta edes näytä. Syöttehän tarpeeksi?

  1. En mä joka päivä excelöi. Excelöin silloin, kun teen tarkastelua, mihin rahaa menee, eli se tapahtuu ehkä kerran-kaksi vuodessa. Muuten seuraan vaan, paljon rahaa menee yleisesti ottaen.

   Kyllä syödään tarpeeksi.

Comments are closed.