WOD, EMOM, Metcon – 13 tärkeintä crossfit-termiä aloittelijoille


Crossfit, Liikunta / keskiviikko, maaliskuu 6th, 2019

Aloittelevan crossfitaajan päänsäryn syy on usein, että salilla lentää termistöä, joka uuvuttaa välittömästi. ”Tehdään tähän 10 minuutin EMOM!” ”Selvä. Mikä se on?” ”YGIG? Öhm, voiko sitä syödä?” Itse olin alussa pulassa treeneissä, koska en ymmärtänyt taululla olleita kirjainkoodeja. Lohdutuksena sanon, ettei termien oppimiseen mene kauaa. Yleensä ne ovat sanonnan etukirjaimia. Ei kannata silti laittaa päätä höyryämään termien takia. Ota tästä talteen muutama termi.

Tähän väliin totean, etten ole valmentaja tai mikään muukaan asiantuntija. Näitä termejä ei pidä ottaa neuvoina – vain kannustimena omaan menoon. Kirjoitan termit auki harrastajan silmin.

WOD

Workout of the day. Päivän treeni.

Tästä se termistö lähtee avautumaan. WODia voi käyttää vapaasti joka päivä, kun salille talsii. ”Mikä wod?” ”Oliko iisi wod?” WOD voi olla mikä vain valmentajan tekemä treeni tai valmis ohjelma. Ne voivat olla myös hero WODeja, mutta ei mennä nyt niihin. WODit voivat koostua EMOMeista tai luoja ties mistä. Vaihtoehdot ovat loputtomat, mutta pääasia on, että WODia tehdään.

EMOM

Every Minute On the Minute. Jokaisella minuutilla esimerkiksi tietty toistomäärä, tietyn ajan verran.

Sanoisin, että nämä ovat leppoisimmasta päästä, kun treeneissä vastaan tulee EMOM. Homma riippuu tietenkin liikkeistä, mutta itse tykkään tehdä painonnostoliikkeet EMOMeina. Jos tarkoitus on tehdä 10 burpeeta minuutissa hyppien eri esteiden yli, en tykkää ihan niin paljon.

Tästä termistä nähdään variaatioita, kuten E2MOM12, mikä tarkoittaa ”Every 2 Minutes On the Minute for 12 Minutes”. Ymmärrän, haastavaa on, mutta aina voi heittää kysymyksen ”mit vit?” valmentajan suuntaan. Yleensä sieltä tulee selkosuomella vastaus.   

Eli loppuun, 20 minuutin EMOMia ei voi tehdä kymmenessä minuutissa, vaikka kuinka pitäisi kiirettä.

AMRAP

As many reps/rounds as possible

Näissä treeneissä oksennus maistuu, keuhkot hyppäävät lattialle ja syke huitelee ennätyslukemissa. AMRAP voi teoriassa olla todella lyhyen tuntuinen, mutta käytännössä saattaa tuntua siltä, että viiden minuutin treeni on kestänyt kaksi tuntia ja olet hikoillut puolet kehosi painosta. Nämä ovat pahimpia, sanoisin.

YGIG

You go, I go. Paritreeni.

YGIG on introvertin kauhistus. Joudut tekemään treenin jonkun tuntemattoman kanssa. IIIIK! Kamalinta on, jos saat pariksi jonkun, joka on sata kertaa paremmassa kunnossa kuin sinä. Vielä kamalampaa on, että se toinen on viisitoista kertaa kilpailuhenkisempi kuin sinä ja vetää ihan sata taulussa, ja täräyttää eteesi painot, joita nostat vain unissasi. Mutta älä lannistu. Tee oma parhaasi, omalla tasollasi. Parhaassa tapauksessa YGIG-treenit saavat sinut puskemaan vähän enemmän kuin olisit valmis yksinäsi tekemään, joten ota nämä treenit mahdollisuutena. Sitä paitsi 99% crossfit-saleilla pyörivistä tyypeistä on mahtavia YGIG-pareja juuri sinulle.

crossfit-sali

Crossfit Open/Games

Tällä hetkellä (helmi-maaliskuu) kaikki puhuvat näistä, mutta erityisesti openeista. Crossfitaajan maailmaan ei mahdu viiteen viikkoon muuta kuin 19.1, 19.2, 19.3, 19.4 ja 19.5. Kaikki kynnelle kykenevät crossfitaajat rekisteröityvät yleiseen tietokantaan, odottavat kuin kuuta nousevaa, että kisatreeni julkaistaan, tekevät sen veren maku suussa, onnistuvat, tekevät sen uudestaan, koska miksi ei, rekisteröivät tuloksensa, odottavat sijoitustaan kansainvälisessä vertailussa ja aloittavan prosessin alusta uudestaan siirtyessään seuraavaan open-treeniin.

Tätä postausta kirjoittaessa 19.1 ja 19.2 on tehty. Saleilla on ollut kova meno ja tsemppi mieletön. Itse en osallistu openeihin, koska päätin ottaa juuri iisimmin treenien kanssa. Kilpailuviettini tuntien ”iisiys” olisi ollut kaukana. Enkä olisi niin varma, mitä tekisin tiedolla, että olen 367 876. fitein ihminen crossfit-maailmassa – omassa sarjassani – siis siellä melkein nelikymppisten tätien kerhossa.

Crossfit Gameseihin pääsee muun muassa parhaat urheilijat openien kautta. Heinä-elokuun vaihteessa valitaan maailman ”fiteimmät” ihmiset. Urheilijat, jotka kisoihin pääsevät, ovat koneita. Katso Netflixistä vaikka The Redeemed and the Dominant tai Froning.  

Metcon

Metabolic Conditioning

Minulla on tähän yksi sana: hiki. Syke nostetaan korkealle ja kehitetään aerobista kuntoa. Näissä treeneissä painonnostaja saa egolleen kolautuksen, kun voiman sijasta treenataan kestävyyttä. Metcon voi pitää sisällään mitä tahansa, ja mitä kamalampia asioita. Burpeet on vakio. Boksihyppely samoin. Pahinta on kuitenkin juoksu. Hyi! Myös painonnostoliikkeitä voidaan tehdä kevyillä painoilla pitkiä sarjoja.

Metcon-kengät ovat hyvä investointi heti crossfit-uran alussa.

C&J

Clean & Jerk – Rinnalleveto ja pystypunnerrus

Tämä on kiva liike, kunnes tulee huono päivä eteen. Rykäiset painon rinnalle, valut kyykkyyn, sieltä ylös ja pusket tangon vielä pään päälle. Tässä prosessi simppelisti selitettynä. Itse olen näissä liikkeissä käynyt persuksilla useammin kuin snatcheissä, mutta pidän erityisesti cleanista silloin, kun on hyvä ja vahva päivä. Cleanit tekee päivästä silloin paremman ja vahvemman.

Snatch

Tempaus.

Voi voi, miten tämän selittäisi? Snatchit ovat ihania, mutta samalla aivan kamalia. Snatch on koko vartalon liike, ja siksi niin vaikea. Tämän oppimiseen menee vuosia – kuulemma. Siltä se tuntuukin.

T2B

Toes to bar – varpaat tankoon -vatsalihasliike

Tässä liikkeessä roikutaan käsillä tangossa ja yritetään heilauttaa jalat keskivartalon voimilla tankoon. Tämäkin on fysiikkaa ja keskivartalohallintaa. En omaa taitoja kumpaankaan.  

Burpee

= Kärsimys

Nämä ovat kamalia. Jotkut vakuuttavat pitävänsä näistä, mutta en usko. En halua pilata kenenkään burpee-kokemusta, joten annan videon puhua puolestani.

Skaalaaminen

Liikkeiden tai toistojen keventäminen annetusta ohjelmasta.

Crossfit sopii kaikille. Pitää vain skaalaa liikkeitä tai toistoja. Kukaan ei ole mestari crossfit-salille ensimmäistä kertaa mentyään. Skaalaa, skaalaa ja skaalaa. Se ei ole häpeä. Sitä kautta kehitytään turvallisesti. Itse skaalaan paaaallljjooooon. Siis todella paljon. En sure sitä, koska sitä kautta tapahtuu kehitystä. Vielä hetki sitten tein T2B:n skaalattuna knee raise´ksi. Nyt olen jo leg raise-tasolla, joten pikkuhiljaa sitä voi kurottaa isompiin painoihin, toistoihin ja liikemuotoihin.

crossfit

RX

As prescribed

Teet treenin mahdollisimman kovaa, eli käytät treeniin annettuja painoja/toistoja, etkä skaalaa. Tässä mietin, onkohan yhtään crossfit-liikettä, jonka osaisin rx:nä? Vähiin käy – jos soutulaiteella mesoamista ei voi laskea rx:ksi…

PR

Personal record

Nämä ovat niitä timanttisia hetkiä crossfitin parissa. Ne hetket, jolloin teet oman henkilökohtaisen ennätyksen. Näihin hetkiin kannattaa panostaa.