Aamupalavinkki: paleoporkkanamuffinssit


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, toukokuu 12th, 2019

Aamupala on ihmeellinen ja kaunis asia. Sitä ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Mielestäni aamupala on juuri sitä, koska siitä se päivä lähtee keikkuen kohti auvoisia teitä tai sitten ei-niin-auvoisia teitä. Olisi ihanaa, jos aamupalaa voisi oikein odottaa ja päässä olisi useita eri “brekuvaihtoehtoja”. Valitettavan yleinen tilanne on, että aamupalat ovat luonnottomia, kiireisiä ja yksitoikkoisia.

Omat aamupalani ovat viime aikoina olleet melko kiireettömiä, mikä on ollut positiivista. Ne ovat olleet kuitenkin äärettömän tylsiä ja olen sen takia pohtinut pääni puhki, mitä voisin oikeastaan syödä. Viimeisen kuukauden ajan olen syönyt keitettyjä kananmunia ja smoothieta joka aamu. Se on ollut pirun tylsää. Vaikka rakastan kananmunia sen eri muodoissa – mainitsinhan sen jo aikaisemmin lempielintarvikkeekseni – joku raja alkaa tulla vastaan siinä rakkaudessa. En halua ylisyödä itseäni kananmunilla. Viherpirtelö alkaa sekin kaipaa vaihtelua. Lehtikaalin penkominen hampaista pitäisi vaihtaa johonkin muuhun.

paleomuffinssi

Lähdin uudenlaisen aamupalan toivossa etsimään vaihtoehtoja aamutankkaukseen Paleoemon omista arkistoista. Sieltä löytyi muun muassa chiapuuro, kookosjugurtti ja banaaniletut. Ne ovat kaikki hyviä aamiaisvaihtoehtoja, mutta ne eivät inspiroineet tällä kertaa. Elättelin nimittäin toivoa, että voisin tehdä aamupalaa massana. Inhoan sitä, että joudun joka aamu käyttämään pitkiä aikoja aamupalan valmistamisessa. Helppous oli siis toivelistan kärkipäässä.

paleomuffinssi

Keksin aamupalaongelmaan ratkaisuksi erään vanhan aamupalamuffinssireseptin, jonka makeutta pystyy helposti itse säätelemään. Olen tämän reseptin muokannut aikojen saatossa itselleni mieluisaksi, eikä se ole kovin makea. Pidän tärkeimpänä, että se on täynnä erilaisia makuja, pähkinäisyyttä ja hyviä ravintoarvoja. Se pitää myös nälän poissa pitkään. Nämä muffinssit ovat hieman pullamaisia, koska ne sisältävät runsaasti kanelia ja kardemummaa. Kukapa ei sellaisista aamupaloista pitäisi?

Paleoporkkanamuffinssit

(n. 15 pientä muffinssia)

3dl mantelijauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 banaania

3 kananmunaa

1-2 rkl hunajaa tai agavea

2 rkl kookosöljyä

1 dl manteli- tai maapähkinävoita

1 iso porkkana

1 dl pekaanipähkinöitä

paleomuffinssi

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa sitten munat kuohkeiksi. Lisää munien joukkoon murskatut banaanit, hunaja/agave, kookosöljy ja pähkinävoi. Sekoita. Lisää seos kuivien aineksien sekaan. Raasta porkkana ja murskaa pekaanipähkinät. Lisää ne taikinaan. Sekoita. Laita taikina muffinssimuotteihin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Pienille muffinsseille riittää 20 minuuttia, isot tarvitsevat lisäaikaa muutaman minuutin verran.

paleomuffinssit

Kuten aikaisemmin mainitsin, tätä muffinssia ja sen makeutta on helppo säädellä. Itse pidän aamiaisesta, joka ei ole makea. Siksi lisään vain noin yhden ruokalusikallisen agavea, joka on mielestäni hunajaa miedompi maultaan ja makeudeltaan. Oikeastaan banaanin makeus on jo tarpeeksi hyvä pohja muffinsseille. Jos kuitenkin haluat enemmän makeutta, lisää yhden lusikan sijasta hunajaa tai agavea kaksi ruokalusikallista, tai jopa hieman enemmän.

Onko sinulla hyviä paleoaamupalavinkkejä? Jaa ne kommenteissa.

paleomuffinssi

Olettehan huomanneet, että Paleoemolla on nyt oma Instagram-profiili? Löydät sen tämän sivun oikeasta reunasta tai suoraan tästä linkistä. Jaan siellä enemmän paleo- ja ravitsemusaiheista sisältöä.