Äidin kello viiden aamurutiini


Äitiys, Jaksaminen, Opiskelu, Paleoemon elämä / torstai, tammikuu 24th, 2019

(Pahoittelen heti alkuun kuvien huonoa laatua. Kello viisi aamulla ei ole paras aika kuvata, huomaan.)

Kirjoitin syksyllä, että herään kello viisi aamulla. Syy siihen oli, että tein opinnäytetyötä. Ajan löytyminen sen työstämiseen oli vaikeaa, koska tein samaan aikaan työharjoittelua, ja hoidin vapaapäivinäni nuorinta lastamme, joka oli harjoittelun aikana vielä vauvavuottaan viettävä. Aikaa piti löytää jostain, ja päätin siksi herätä normaalia aikaisemmin. Kun sain opinnäytetyön valmiiksi, luovuin aikaisista aamuista, koska koin tarvitsevani unta. Silmäpussini tuntuivat roikkuvan polvissa, joten irrottauduin siitä, mistä oli helpointa luopua.

Kun opintoni jatkuivat tammikuun puolivälissä, päätin aloittaa aikaiset aamut uudestaan, koska tehokkuuskokemus niistä oli hyvä. Syksyn perusteella koin, että olin terävimmilläni aamuisin ja sain paljon aikaiseksi. Vaikka aktiivista työskentelyaikaa tuli yleensä vain tunti-puolitoista, sain paljon tehdyksi. Aamuista puuttui muutenkin kiireen tunne, koska sain hetken aikaa keskittyä vain itseeni ja omille tarpeilleni.

Miten siirtyä tehokkaisiin ja aikaisiin aamuihin?

Mielestäni tärkeintä aamuheräämisissä on, että menee nukkumaan ajoissa. Yöunien pitää olla riittävät ja palautumista täytyy tapahtua. Jos oma päivärytmi ei tue aikaisia aamuja, en kannusta heräämään itselle luonnottomaan aikaan. Jotkut ovat virkeimmillään ja tehokkaimmillaan ilta-aikaan. Omat vahvuuden pelaavat tässä pelissä isoa roolia. Pahimmassa tapauksessa tehokas aika menee täysin hukkaan, kun toive toisenlaisesta rytmistä pilaa kokonaisuuden.

aamurutiini

Lisäksi suosittelen, että juo heti aamusta ison lasin vettä. Yleensä siinä vaiheessa elimistö alkaa heräillä ja nesteytys laittaa muutenkin kehon rullaamaan. Sitten voikin jo siirtyä piristeiden, eli kahvin pariin. Itse odotan aamukahvia erityisellä hartaudella ja se maistuukin aina parhaalta.

Itse olen periaatteessa selkeä aamuihminen. En ole kuitenkaan niin selkeä tapaus, että heräisin luonnostani kello viisi. Olen pystynyt siirtymään varhaisiin aamuihin harjoittelemalla. Tämä tapahtuu aina vaiheittain ja oman jaksamisen mukaan. Jos olen nukkunut yön huonosti, unohdan aamuheräämisen.

Jos herään toivottuun aikaan, juon vettä ja annan itselleni aikaa herätä. Tärkeintä on kuitenkin poistua sängyn mukavasta ja pehmeästä sylistä, koska kaikkihan sen tietävät, miten siinä käy, kun sinne jää makoilemaan.

Oma aamurutiinini – näin useimmat aamuni menevät

Herätyskello soi kello 5.00. Tänään oli erityisen vaikea nousta ylös, koska olin ollut edellisenä iltana crossfit-treeneissä, ja tullut kotiin vasta kello 20.30. En siis päässyt aikaisin nukkumaan. ”Onnekseni” joka-aamuinen lumiaurauskalusto oli jälleen liikenteessä, ja sain itseni ylös sängystä, koska olin jo saavuttanut jonkin tasoisen tietoisuuden.

Heti aamusta sulkeudun kylpyhuoneeseemme. Teen perusaamutoimet ja juon hieman vettä. Normaalisti aamurutiiniin kuuluu kasvojen ja kaulan ihon puhdistus ja kosteutus. Käytän luonnonkosmetiikkaa. Yksinkertainen kasvohoitoni koostuu puhdistusmaidosta, kylmästä vedestä, turvotusta poistavasta silmänympärysvoiteesta sekä nokkosvoiteesta.

luonnonkosmetiikka

Tämän jälkeen pesen hampaani ja käytän lankainta. En ole aina näin säntillinen hampaidenhoitaja, mutta yleensä pyrin lankaamaan hampaat aamuisin.

hampaidenpesu

Jos olen menossa aamutreeneihin, skippaan tämän seuraavan vaiheen ohi. Tänään oli kuitenkin tiedossa lepopäivä, joten laitoin yksinkertaisen meikkipohjan naamaan. Laitoin kasvoille CC-voidetta, kulmakynästä kulmiin hieman terävyyttä ja ripsiin hieman väriä. Sitten olikin aika mennä keittämään kahvit ja hakea iso tuoppi vettä.

meikit

Kahvin valuessa kävin täyttämässä diffuuserin. Aamurutiineihini kuuluu laittaa eteeriset öljyt porisemaan. Vaikka en muuten käytä öljyjä aktiivisesti, pidän niiden tuomasta tuoksusta. Se nostaa mielentilaa varsinkin aamulla. Joskus käytän aamuöljynä rosmariinia tai setripuuta. Tällä kertaa valitisin tutun ja turvallisen sitrusöljy-yhdistelmän, johon kuului sitruunaa, greippiä ja stress away-nimistä öljysekoitusta.

eteeriset öljyt

Kahvin valmistuttua istuin sohvalle, avasin kalenterin ja katsoin, onko päivälle tiedossa pakollisia menoja. Tällä kertaa päivä oli täysin tyhjä, tai siis lasten kanssa olemista, eli kotiäitipäivää pukkasi, joten tein itselleni yksinkertaisen to do-listan. Kirjasin ylös, mitä voisin tehdä opintojen osalta heti aamusta ja mitä päiväuniaikaan. Voisin myös vaihtaa lakanat kotona ollessa ja kirjoittaa sekä julkaista tämä blogipostauksen.

aamurutiini

Sitten kaivoinkin jo tietokoneen esille ja katsoin opinto-ohjelman mukaisesti Hubspotin toimitusjohtaja Brian Haffiganin esityksen Inbound Marketingista. Lisäksi kirjoitin tämän postauksen.

aamurutiini

Kello seitsemän jälkeen muu perhe alkoi heräilemään, joten aamurutiinini muuttui koneelta istumisesta keittiöhommiin. Tehokas aamu oli alkanut ja tehokas äitipäivä oli pohjustettu kuntoon.