Crossfit – on ramp


Crossfit, Jaksaminen, Liikunta, Paleoemon elämä, Terveys, Unelmat, Vanhemmuus / sunnuntai, elokuu 12th, 2018

Instagramissa (ja erityisesti Instastoreissa) Paleoemoa seuranneet ovat huomanneet minun aloittaneen uuden harrastuksen. Olen viimeiset kaksi viikkoa hikoillut ja ollut ihmeissäni crossfit-salin on ramp-kurssilla. Olen kyykännyt niin maan pirusti, roikkunut tangoista ja renkaista oudon näköisenä ja nolona. Olen kiskonut itseäni ylös, nostanut tankoa, hyppinyt ja heitellyt pehmeää ja painavaa palloa. Salin ulkopuolella olen kävellyt hassusti ja kokenut kamalaa lihaskipua. Toimistokätöseni ovat saaneet kyytiä metallitankojen kanssa tehdyn yhteistyön seurauksena.

crossfit

Crossfit-saleille, tai tuttavallisemmin boxeihin, ei pääse treenaamaan ennen on ramp-kurssin suorittamista. Tarkoitus on, että aloittelevat crossfittaajat ovat kartalla liikkeistä, joita treeneissä myöhemmin tehdään. Lisäksi kaikkien etu on, että liikkeet tehdään turvallisesti ja omaa kehoa säästäen. Minäkin olen joutunut toteamaan, etten ole ollut ihan niin hyvässä kunnossa kuin olen luullut. Lisäksi kehon lukot ja heikkoudet ovat tulleet erittäin selvästi esille.

Miksi crossfit?

Kiinnostus crossfitiin syntyi jo muutama vuosi sitten hyvän markkinoinnin seurauksena, eli minusta tuli harvinaisesti mainonnan uhri. Silloin, noin kolme vuotta sitten, aloitus lykkääntyi raskauden takia, ja sittemmin myös sen takia, etten ollut valmis investoimaan harrastukseen normaalia salikorttia enemmän. Crossfit maksaa nimittäin huomattavasti enemmän kuin kuntosalikortti. On ramp-kurssi maksoi yksinään 250 euroa, olkoonkin, että hinta sisälsi kurssin jälkeen kaksi viikkoa treeniaikaa. Nyt kolmen lapsen äitinä, jolla ei ole ollut selkeää omaa harrastusta aikoihin, päätin olla sen arvoinen, että voisin käyttää rahaa omaan hyvinvointiini. En juuri tuhlaa rahaa mihinkään muuhun – en vaatteisiin enkä kauneudenhoitoon. Crossfit sekä sitä kautta oma aika ja hyvinvointi voisivat olla nyt tämän ylimääräisen rahasumman arvoinen.

crossfit

Olen ylläpitänyt kiinnostusta lajiin Netflixin Crossfit Games-dokumenttien voimin. Vuosittain, hieman ennen vuoden kisoja, Netflix on julkaissut edellisiä kisoja kuvaavan dokumentin. Joka kerta ihmettelen, miten mahtavia kisaajat ovat. Minäkin haluan olla sellainen. Ajatuksenani ei toki ollut, tai ole edelleenkään, että minusta tulisi samanlaista superihmistä – tai sellaista, joka ei kuuntele kehoaan, vaan juoksee kylkiluu murtuneena ja tempoo tankoa maksimipainoilla lämpöhalvauksen kourissa. Sitä en itse halua. Haluan kuitenkin haastaa itseni. Haluan nähdä itseni vetämässä leukoja ja kävelevän käsilläni. Nämä siis ovat pidemmän aikavälin tavoitteita. Nyt haluan kehittyä lähtöpisteestä vahvemmaksi ja kestävämmäksi sekä keskivartalosta kontrolloidummaksi. Sen jälkeen jatketaan eteenpäin.

Moni tuntuu puhuvan boxilla, kuinka lajin monipuolisuus alun perin houkutteli salille. Näin on myös tapauksessani. Halusin tietenkin saada lähtökohtaisesti itseni kuntoon, jolloin voimaa ja kestävyyttä oli tarkoitus jostain kroppaani kaapia. Ajattelin, että crossfitin painonnosto-osio vastaisi tähän tarpeeseen. Lisäksi kehon kontrollia (ja voimaa) vaativat voimistelutaustaiset liikkeet kiinnostivat, samoin kuin korkeatempoisesti tehtävä kestävyysharjoittelu. Koko paketti oli siis kunnossa – enää piti tehdä itse asian eteen jotain ja ilmoittautua on ramp-kurssille.

Mitä jäi käteen ja miten tästä eteenpäin?

Päällimmäisenä käteen jäi antoisa kurssi. Tarkemmin katseltuna tapasin mukavia ihmisiä, joiden kanssa yhteiset treenit jatkuvat. Lisäksi huomasin hyvässä ja pahassa oman kroppani kehityskohteet. En selvästikään ole palautunut raskauksistani toivotulla tavalla. Joudun tekemään entistä enemmän töitä. Lisäksi minulla on kireät olat. Lonkka on jäykän puoleinen, polvissa pitäisi saada lisää joustoa ja nilkat ovat kireät. Lisäksi ranteeni kaipaavat lisätreeniä, jotta saan ne toimivaan hyvin eri liikkeissä. Keskivartalossani ei ole voimaa saati pitoa. Se on tärkeää lähes jokaisessa liikkeessä, jota salilla tehdään. En pystynyt edes hyppäämään normaalikorkuisen laatikon päälle tasajalkaa, koska vaikka jaloissa olisi ollut voimaa, keskivartalo ei tukenut liikettä. Sitä ne raskaudet siis pahimmillaan tekevät kropalle.

Tästä eteenpäin jatkan crossfitin harrastamista ”normaalien” treenareiden. Tarkoitus on ainakin näin alkuun käydä salilla kolme kertaa viikossa, myöhemmin todennäköisesti neljä. Toivon ensisijaisesti, että kehityn omilla heikkousalueilla ja kasvatan voimaa. Sen jälkeen kaikki muu lajiin liittyvä kehittyminen käy varmasti helpommin.

Onneksi vihdoin pääsin boxille! Nyt tuntuu hyvälle!

crossfit