Crossfitia neljä kuukautta


Crossfit, Jaksaminen, Liikunta, Paleoemon elämä / torstai, joulukuu 13th, 2018

Kirjoitin aikaisemmin, miten olin kehittynyt fyysisellä ja henkisellä tasolla, kun crossfitin aloittamisesta oli kulunut kaksi kuukautta. Nyt kun crossfit-uraa on takana neljä kuukautta, pohdituttaa, onko lisäkehitystä tullut. Treenikertojen määrä on suurin piirtein samalla tasolla kuin kaksi kuukautta sitten. Käyn boksilla kolme-neljä kertaa viikossa. Kuluneen kahden kuukauden aikana olen ollut pariin otteeseen pienessä flunssassa, minkä takia joukkoon on mahtunut hiljaisempia treeniviikkoja.

Voimaa ja hallintaa

Kun aloitin crossfitin neljä kuukautta sitten, alkoi samalla power-sykli, mikä tarkoitti raskailla painoilla tehtyjä lyhyitä sarjoja. Äärimmäisissä tapauksissa etsittiin yhden toiston maksimia (AHAP, as heavy as possible). Pari viikkoa on rampin jälkeen tein kaksi voimaa mittaavaa testiä, eli crossfit totalin ja oly totalin. Toistin testit noin kolme kuukautta myöhemmin.

crossfit

Crossfit totalissa mitataan maastavedon, takakyykyn ja pystypunnerruksen maksipainomäärää. Toistoja tehdään siis vain yksi. Elokuun lopulla ensimmäisessä testissä sain liikkeiden yhteisluvuksi 125kg. Marraskuun lopulla nostin yhteensä 147,5kg. Parannusta tuli siis 18%. Parasta kehitystä oli tullut takakyykyssä, jossa nostin ensimmäisellä testikerralla 40kg ja toisella testikerralla 52,5kg. Takakyykyn maksimi oli siis parantunut yli 30%. Kyykkyä kehitettiin koko neljän kuukauden ajan. Tekniikkaan käytettiin enemmän aikaa kuin painojen lisäämiseen. Tällä hetkellä olen saanut kyykyn tarpeeksi alas ja selkälinjan toivotuksi. Olen kyykännyt penkin ja pallon päälle ja yrittänyt päästä sieltä painojen kanssa ylös. Takalautaa on siis ”tuunattu” oikein urakalla ja persuksissa onkin tapahtunut muokkausta. Kinkussa tuntuu vallan olevan lihaksia.

CF totalin pystypunnerruksessa parannusta oli tullut 20%, kun alun maksimi 25kg oli vaihtunut 30kg:aan. Maastavedossa asiat olivat melko surkealla tolalla. Kehitystä oli tullut vain 8%, kun alun maksimi 60kg saatiin nostettua vaivaiseen 65kg:aan.

Oly totalissa keskitytään olympianostoissa toteutettaviin rinnallevetoihin ja tempauksiin. Ne ovat teknisesti haastavia ja olenkin runnonut tekniikkaa kasaan. Nyt yli neljä kuukautta lajia harrastettuani, olen kuullut pariin otteeseen, että tekniikka on mennyt hurjasti eteenpäin ja tempaukseni näyttävät hyvältä. Mutta-sana on silti tullut kehujen perään. Sähäkkyyttä tarvitaan lisää. Niin tarvitaankin – suorastaan jokaiselle elämänalueelle.

Itse Oly totalin tuloksiin: Elokuun lopussa yhteislukema oli 42,5kg, kun marraskuun lopussa lukema oli 60kg. Clean&jerkissa oli tullut huimaa parannusta, jopa 55%. Elokuussa rinnallevedon maksimi oli 22,5kg, kun taas marraskuussa 35kg. Tempauksessakin parannusta tuli 25%, kun elokuussa tempaisin 20kg ja marraskuussa 25kg. Tempaukset eli snatchit ovat olleet itselle yksi hankalimmista liikkeistä. Ne vaativat koko kroppaa taaakseen ja koska vartalonhallintani on ollut melko surkeaa, olen joutunut opettelemaan asioita vaikeamman kautta. Joka kerta, kun teemme snatchejä, “yllätyn” kuinka voimakkaasti ne vaikuttavat kroppaan. Mutta kehitys on kehitystä, olkaamme siihen tyytyväisiä.

crossfit

Tähän väliin myönnettäköön, etten vieläkään vedä yhtään leukaa. Leukojenvetoprogressio lähti juuri käyntiin uuden strength-syklin myötä, joten ehkä ennen kesää sellainenkin ihme nähdään, että tämä spagetti vetää yhden leuan. Muutaman kilon tiputtaminen omasta massasta auttaisi tässä prosessissa merkittävästi. Leuanvetoon liittyvä yläselän aktivointi on saatu hyvään vauhtiin. Olen huomannut tämän viime aikoina ja pidän sitä lyhyen aikavälin tärkeimpänä osatavoitteena isommassa leuanvetotavoitteessani.

Vartalon muuttuminen

Edellä mainitsinkin hanuriin ilmestyneistä lihaksista. Lihaksia on tullut lisää ja se on selvää. Se näkyy peilissä ja ihan käsikopelollakin alkaa jotain tuntumaan. Painoa on lähtenyt kahdessa kuukaudessa 1,5kg, joten laihtumista ei ole päässyt erityisesti tapahtumaan. Elokuun alusta katsottuna painoni on 4,5kg kevyempi ja lihaksistoa on selvästi enemmän, joten jotain muutosta kropassa on varmasti tapahtunut. Kuten jo aikaisemmin totesin, en suoranaisesti laihduta. Syön paljon ja hyvin.

Muut muutokset: vaatetus ja muut ihmiset

Yhden erikoisen jutun olen huomannut; käytän nykyään lähes aina treenitrikoita. Olen ostanut kolmet trikoot viimeisien kuukausien aikana ja käytän niitä alituisesti. Joudun suorastaan paniikkiin, jos päälle pitäisi laittaa jotain muuta kuin trikoot. Olen tehnyt töitä pääasiassa itsenäisesti, joten olen voinut pukeutua miten haluan. Muutamaan otteeseen olen joutunut kaivamaan farkut tai mekon päälle, ja se on tuntunut harvinaisen hankalalta ja luonnottomalta. Ehkä siis oma mukavuusaste on siirtynyt ja oma viihtyvyys on löytynyt treenitrikoista.

Olen pitänyt ja tullut pidetyksi samassa pienessä treeniporukassa, johon tutustuin crossfitin peruskurssilla. Emme ehdi kovin usein treenaamaan yhdessä, mutta yleensä kerran viikossa jotkut osuvat samalle tunnille. Sama nauru ja tsemppaus on jatkunut. Kannustusta ja yleistä ajatustenvaihtoa tapahtuu lähes joka päivä Whatsapp-ryhmässä. Itselläni oli noin kuukausi-kaksi sitten hankala kausi ja mietin, mitä järkeä koko crossfitissa on. Olin koko ajan jumissa ja olin henkisesti melko kypsä, koska samaan aikaan treenit olivat hyvin kuluttavia ja intensiivisiä. Tuntui, ettei minusta ole tähän. Impulsiivisuuteni oli ottaa vallan ja olin haistattaa paskat koko harrastukselle. Jotenkin nämä treenikaverit saivat ajatukset palaamaan takaisin oleelliseen ja sen jälkeen ollaankin taas treenattu itselle armollisemmalla asenteella. ”On ehkä pienen tauon paikka. Kyllä se siitä sitten taas helpottuu” on tullut kuultua jokusen kerran ja se on ollut ihan paikkansa pitävä lausahdus.

Lisää crossfit-aiheisia postauksia voit lukea näiden linkkien takaa: 

https://www.paleoemo.com/crossfit-on-ramp/

https://www.paleoemo.com/crossfitia-kaksi-kuukautta/

https://www.paleoemo.com/treenipaivan-ruokapaivakirja/

https://www.paleoemo.com/piiskaa-ja-mustelmia/