Hampunsiemen, hyvä siemen?


Paleo, Ravintoasiat / torstai, syyskuu 5th, 2019

Maailma on tätä nykyä täynnä superfoodeja ja mukaan mahtuu myös hampunsiemen. Varsinkin Pohjois-Amerikassa tätä  siementä laitetaan lähes joka paikkaan mukaan. Englanniksi puhutaan “hemp heart´seista”, eli hampunsydämistä. Miten suloista – ei ihme, että tekee mieli juosta kauppaan ja ostaa vähän sydäntä kotiin. Suomeksi puhumme tylsästi ihan vain siemenistä, vaikka teknisesti kyseessä on pähkinä, mutta sama into on nousemassa täälläkin tätä superfoodia kohtaan. Yhtenä syynä on varmasti kasvisvetoisten ruokavalioiden nousu. 

Hampunsiemenen proteiiniarvoista vauhkotaan, koska se on todella proteiinirikas siemen. Samaa vauhkoamista on liitetty chiansiemeneen, josta kirjoitin täällä. Proteiiniarvojen lisäksi hampunsiemen sisältää paljon hyviä vitamiineja ja muita hivenaineita. Se sitä paitsi sopii hyvin lisukkeeksi salaatteihin. Itse myönnän, että se maistuu hyvälle ja tuo mukavaa rapsakkuutta juuri salaatteihin ja smootheihin. Kun otin hampunsiemenen käyttööni noin kuukausi sitten, päätin kokeilla sitä lähinnä, koska muutama jenkkivaikuttaja ylisti niistä. Minuun siis vaikutettiin pahemman kerran. Päätinpä silti ottaa selvää, mistä tässä intoillaan. 

Hamppu kuin hamppu?

Yhtenä ensimmäisistä assosiaatiosta hampunsiementä ajatellessa on, että jaahans – hamppua – sellaista “hassua juttua”. On totta, että hampunsiemen on kasvitieteellisesti katsottuna samaa kasviperhettä marihuanan kanssa, mutta ei ole syytä sekoittaa näitä kahta lajimuotoa keskenään. Kasvin latinankielinen nimi on cannabis sativa, mikä lisää epäluuloja entisestään, mutta kyseessä ei ole sama kasvilaji, joten ei hätää. Myönnettävää toki on, että myös hampunsiemenestä löytyy jälkiä THC:stä, joka on marihuanasta tuttu psykoaktiivinen osa. Unohdetaan nyt kaikesta huolimatta, että hampunsiemenillä olisi päihdyttäviä vaikutuksia. Jos aihe kiinnostaa enemmän, voit lukea vaikka tämän englanninkielisen jutun aiheesta

hampunsiemen

Ravintoarvot kohdillaan – melkein

Hampunsiemen koostuu 30 prosenttisesti rasvasta ja se jakautuu linoleeni- (omega-6) ja alfalinoleenihappoihin (omega-3). Myös gammalinoleenihappoa löytyy hampunsiemenistä. Gammalinoleenihappo yhdistetään usein moniin terveyshyötyihin, kuten immuunivasteeseen. Rasvahappokoostumus menee silti vähän “heikunkeikun”, koska se on 3:1, omega-6-rasvahappojen voitoksi. Omega-kutosia on siis kolminkertainen määrä omega-kolmosiin verrattuna. 

Pääongelma hampunsiementen käytössä on juuri sen rasvakoostumus, mikä samalla aiheuttaa paljon kiistaa ravitsemusalan asiantuntijoiden keskuudessa. Hampunsiemen nimittäin koostuu lähes täysin monityydyttämättömistä rasvahapoista. Se takia hampunsiemeniä ei saisi lämmittää. On hyvä pohtia, onko hamppuöljy kuinka terveellistä, vaikka virallisesti sen hyötyjä kehutaan. Lähtökohtaisesti kylmäpuristettu hamppuöljy on parempilaatuista kuin tavallinen hamppuöljy. 

Rasvojen lisäksi hampunsiemenessä on paljon proteiinia. Se sisältää jopa 25 prosenttia proteiinia sen kokonaiskalorimäärästä. Chiansiemenessä päästään alle 20 prosentin lukuihin. Tästä päästään aminohappoihin, jotka ovat “palasia”, joista proteiinit koostuvat. Hampunsiemenissä on korkea määrä aminohappoarginiineja, jotka tuottavat elimistöön päästynä typpioksidia. Tämä puolestaan madaltaa verenpainetta, millä voi olla tietyissä tapaksissa hyviä vaikutuksia sydänterveyteen. 

Vitamiini E on tärkein vitamiini, jota löytyy hampunsiemenistä. Niistä löytyy myös erilaisia mineraaleja, kuten fosforia, kaliumia, natriumia, magnesiumia, rikkiä, kalsiumia sekä rautaa ja sinkkiä. Kuulostaa siis varsin hyvälle mineraalikombolle. 

hampunsiemen

Sopiiko hampunsiemen paleoruokavalioon?

Kuten kaikki siemenet myös hampunsiemen sopii paleoruokavalioon. On silti tärkeä huomata, ettei siemeniä suosita kovinkaan isoon rooliin ja niiden laadusta on syytä olla tarkka. Raaka siemen hyvä, prosessoitu ei. 

Koska hampunsiemen sisältää 18 ensisijaista aminohappoa, tekee se siitä lähes kiistattoman proteiinin lähteen. Jos paleoihminen etsii itselleen sopivaa proteiinivalmitetta, voi olla syytä kääntyä hamppuproteiinituotteiden puoleen.