Herkullinen maapähkinäbroiler


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, toukokuu 5th, 2019

Tällä hetkellä some-kanavat kiljuvat Hanna G:n itkukanaa. Se on kuulemma ihanaa. Insta kuhisee herkullisia kuvia tomaattisesta kanakastikeesta. Kävin jopa tutkimassa reseptiä. Nälkähän siitä vain tuli.

Itkukanasta inspiroituneena päätin vetäistä vanhasta muistista esiin niin sanotun “karkkikanan”, jonka reseptiä olen muokannut vuosien ajan sellaiseksi, josta todella pidän. Tein tätä omaa maapähkinäbroileria viimeksi tällä viikolla ja sain jälleen kehuja, kuinka erinomaista kastike oli. Herkullista kastike todella on, joten laitetaan hyvä kiertämään reseptin muodossa.

Tähän väliin totean tietäväni hyvin, ettei maapähkinävoi olla tiukkojen periaatteiden mukaan paleota. Maapähkinä on virallisesti herne, ei pähkinä, eikä se siksi tiukkojen paleokriteerien maailmassa pääse paleolistalle. Minun ruokakaapistani löytyy aina maapähkinävoita, koska se maistuu hyvälle.

Mistä saisi hyvää broileria?

Luomubroiler on Suomessa kiven alla – tai se on ainakin kiinnitetty kylmähyllyihin isolla hintalapulla. Kaupassa “tavallisen” ja luomubroilerin hintoja vertaillessa leuka on tipahtaa lattiaan asti. Luomubroilerin kilohinta saattaa olla jopa kolme kertaa kalliimpaa tavalliseen broileriin verrattuna. Tiedustelin asiaa lähikaupan lihavastaavalta. Hän päätyi myös toteamaan, että luomubroiler on “sikahintaista”.

maapähkinäbroiler

Itse söisin mielelläni kaikki lihat luomuna. Tällä hetkellä vain jauheliha(t) ostetaan meille luomuversiona. Luomubroileria en valitettavasti halua tämän hetkisillä kilohinnoilla ostaa. Teen näin, vaikka tiedän kysynnän nousun laskevan (todennäköisesti) tuotteen kilohintaa. Hintaero on silti aivan pöyristyttävä, enkä ole lähtenyt kuluttajana kampanjoimaan valinnoillani. Olen vetänyt broilerin käytössä rajan siihen, että broilerpaketissa lukee antibioottivapaa, eikä sitä ole maustettu tai suolattu. Tällaisia tuotteita saa onneksi kaupasta hyvin.

Olen tekemässä kesällä isompaa postausta niin sanotusta eettisestä lihasta, joten otan kommentteja mielelläni vastaan.

Maapähkinäbroiler

4 henkilölle

Sitten itse asiaan, eli tähän herkulliseen broilerruokaan. En osaa oikein kuvata, minkä alueen keittiötä tämä ruoka edustaa. Siinä tuntuisi olevan vähän kaikkea, vaikka aineosalista on lyhyt. Kastike on tässä reseptissä se paras juttu. Pieneen pakettiin voi todella mahtua paljon makuja. Valmistaudu siis lusikoimaan tätä herkkua suoraan uunivuoasta.

4 broilerin rintafilettä

3 rkl kookosöljyä

2 rkl maapähkinävoita

1 rkl hunajaa

1 tl timjamia

1 tl kurkumaa

0,5 tl chilijauhetta

n. 1 tl suolaa

mustapippuria

Valmista ensimmäisenä niin sanottu marinadi. Mittaa kulhoon sula kookosöljy. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja hunaja. Sekoita. Mikäli seos on liian tukevaa, käytä se pikaisesti uunissa (lämmittääksesi se) ja yritä sekoittaa uudelleen. Lisää mausteet, suolaa oman maun mukaan (itse laitan noin 1 tl) ja hyppysellinen mustapippuria. Kääntele broilerit marinadiin.

maapähkinäbroiler

Laita broilerit marinadeineen uunivuokaan ja peitä se foliolla. Laita vuoka uuniin noin 175C 30 minuutiksi. Kääntele broilerit tämän jälkeen vielä kastikkeessa, jotta makua on joka puolella broilerin pintaa. Käännä sen jälkeen uuni 225 asteeseen ja anna broilerien paistua uunissa ilman foliota 15-20 minuuttia, kunnes pinta on selvästi kypsentynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Maapähkinäbroilerin voi nauttia vaikka kauden parhaimman vegen, eli parsan kanssa.

Mikäli vedät tiukkaa paleodieettiä, tämä resepti kaipaa muokkausta. Maapähkinävoin voi korvaa vaikka mantelivoilla, mutta varaudu lisäämään hunajan osuutta hieman. Mantelivoi on karvaamman makuista kuin maapähkinävoi.

Paleoemon Instagram

Olettehan huomanneet, että Paleoemo on saanut oman Instagram-profiilin? Jaan kyseisellä tilillä paljon lisämateriaalia, nyt kun blogipostaukset julkaistaan vain kerran viikossa. Lisäsin tällä viikolla Instaan jo yhden smoothiereseptin.