Ihanan ihana parsa


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, huhtikuu 28th, 2019

On varma kevään – ja saapuvan kesän – merkki, kun tuoreet parsakimput alkavat vallata tilaa kauppojen hyllyistä. On vihreää ja valkoista parsaa – molemmat yhtä ihania. Parsat ovat parhautta, mutta niiden valmistaminen ei ole täysin yksinkertaista. Useasti lautaselle päätyy löysä pötkylä, jonka suuhun saaminen on yhtä taistelua. Kuulostaako tutulta? Et ole yksin. Ylikypsennys käy täysin huomaamatta, koska valmistustavoilla on väliä.

Tällä hetkellä kaupassa on tarjolla melko hyvin tuoretta parsaa. Ostoksilla ollessa tärkeintä olisi katsoa parsan varsiosan päätyä ja tarkistaa, ettei se ole kuiva, tai ettei se ole kovettunut. Tämä on paras teko, jonka voi oikeastaan tehdä, kun lähtee valmistamaan parsaa.

Ihana, ravinteikas parsa

Parsa istuu paleoruokavalioon erinomaisella tavalla. Vaikka siinä ei ole juurikaan rasvaa, ja proteiiniakin on vain nimeksi, on parsa ravitsemuksellisesti aivan loistava lisä ruokavalioon – siinä missä muutkin vihannekset. Kuten vihreät vihannekset yleensä, (vihreä) parsa sisältää paljon antioksidantteja. Se sisältää myös paljon ravintokuituja ja muita hivenaineita. Esimerkiksi parsakaalin verrattuna se sisältää nelinkertaisen määrän rautaa.

Kaiken tämän lisäksi parsa on vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajalle unelma. Sadassa grammassa parsaa on vain kaksi grammaa hiilihydraatteja. Ja jos haluaa kaloreita tuijotella, ei parsa ole niilläkään pilattu. Sadassa grammassa parsoja on noin 30 kilokaloria. Siinä saa mutustella muutaman parsan ihan rauhassa.

parsa

Miten valmistaa parsa?

Sanoisin, että tärkeintä parsan valmistuksessa on napsauttaa varren puinen osa pois. Ihan oikeasti, kukaan ei halua sitä syötäväkseen! Tämän jälkeen ollaan jo pisteessä, jolloin mahdollisuudet onnistumiseen ovat hyvät. Muista pestä parsat hyvin. Jos kuori tuntuu kovalta, kannattaa pientä kuorintaoperaatiota suorittaa vielä tässä esivalmisteluvaiheessa. Kun parsat on esivalmisteltu, kypsennä ne haluamallasi tavalla.

Minun mielestä paras tapa valmistaa parsat on joko paistaa ne pannulla tai grillata ne. Huonoin tulos tulee ehdottomasti keittämällä. Uunissa parsat myös helposti ylikypsyvät, mutta niiden maku on myös hyvä.

Pannulla paistaminen on mielestäni siis paras, mutta myös helpoin tapa. En yleensä poistu lieden ääreltä, joten ylikypsymisen mahdollisuus on melko pieni. Itse paistan parsat pienessä määrässä oliiviöljyä. Joskus käytän kookosöljyä. Kääntelen parsoja sen aikaa, että ne alkavat ruskistua varsista. Lopuksi heitän pannulle vielä suolaa ja pyörittelen parsat vielä kerran pannussa. Parsaan pitäisi jäädä pieni jämäkkä koostumus. Puraisun pitäisi olla välillä napsakka-pehmeä – jos ymmärrätte, mitä tarkoitan.

parsa

Paleoliittinen hollandaisekastike

Perushollandaise on aika kinkkinen valmistaa, mutta mitä olisi parsa ilman hyvää kastiketta? Löysin hyvän paleoversion Against all Grains-sivustolta. Pidin siitä, että se oli melko helppo valmistaa. Muokkasin reseptiä hieman määrällisesti, mutta lopputulos oli sama.

1 dl kookosöljyä sulana

4 kananmunan keltuaista

2 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

hyppysellinen paprikamaustetta

Tämä hollandaise tehdään blenderissä, joten se on tärkeä lämmittää kastikkeen tekoa varten. Sen voi muun muassa tehdä laittamalla kiehuvaa vettä blenderiin muutamaksi minuutiksi. Tämän jälkeen on kuitenkin tärkeä kuivata blenderi täysin, ennen kuin sinne laittaa kastikkeen ainekset. Tarkoitus on kuitenkin saada aikaan minimaalinen kypsyminen raaka-aineita “blenderöidessä”.

Kookosöljyn täytyy olla tässä reseptissä juoksevan sulaa. Tämä tarkoittaa, että sitä pitää lämmittää hieman. On tärkeää, ettei öljy ole liian kuumaa. Kananmuna ja kuuma rasva ovat avainasemassa, jos haluat epäonnistua hollandaisen teossa. Lämmitä siis öljy juoksevaksi, mutta tarkista, ettei öljy ole ihon lämpötilaa korkeampi.

parsa

Lisää kuivaan, mutta lämpimään blenderiin kananmunan keltuaiset ja sitruunamehu. Sekoita kunnolla. Jätä blenderi pyörimään matalalla teholla ja valuta sula kookosöljy blenderiin tasaisena ja ohuena naruna. Lisää lopuksi suola ja paprika. Sekoita. Käytä tämä kastike mielellään heti.

Paleohollandaisekastikkeen maku on mielestäni hyvä, mutta kookosöljy ei ole voita ja se maistuu myös kastikkeessa. Kirjoitin kookosöljystä muun muassa tässä postauksessa. Sekä minä, että mieheni maistoimme tätä tekemääni paleoversiota, eikä kummallakaan ollut valittamista sen maun tai koostumuksen suhteen. Mikäli siis maitotuotteet eivät sinulle käy, tai olet esimerkiksi tiukalla paleodieetillä, tämä on juuri oikea hollandesekastike sinulle.

Lähteet:

Health Line: 7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus

Paleo Leap: Paleofoods: Asparagus

Paleoporn: Is Asparagus Paleo?