Inkivääri-kanakeitto


Ravintoasiat, Reseptit, Ruokabudjetti / tiistai, maaliskuu 19th, 2019

Inkivääri ja kana sopivat samaan pataan loistavasti. En ole vielä maistanut ruokaa, jossa ne eivät muodostaisi yhdessä sinfoniaa. Lopputulos ei aina näytä erityisen kauniilta, mutta makumaisemat korvaavat puutteet.

Kirjoitin viimeisimmässä postauksessani, miten yritän saada perheemme ruokamenoja kuriin – tai jopa kiristettyä pienemmiksi – kokkaamalla järjestelmällisemmin. Tähän kuuluu myös ruoan ”satsikokkaus”. Meidän perheen tapauksessa teemme pääosin tupla-annoksen ruokaa. Syömme samaa ruokaa kaksi päivää peräkkäin tai pakastamme toisen annoksen tulevia viikkoja varten. Tämä inkivääri-kanakeitto sopi erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Söimme kahtena iltana tätä ihanasti sisältäpäin lämmittävää keittoa. Sanoisin, että keiton maut jopa voimistuivat yön yli levättyään.

kana-inkiväärikeitto

Inkivääri-kanakeitto (4 annosta)

iso pala inkivääriä

2 isoa valkosipulinkynttä

1 iso sipuli

300-400g maustamatonta broileria paloina

1 kpl parsakaalia

2 kpl porkkanaa

puolikkaan limen mehut

suolaa

pippuria

kuivattua inkivääriä ja valkosipulijauhetta

kevätsipulia

kookosöljyä paistamiseen

2 litraa vettä

Raasta tuore inkivääri ja paloittele sipulit sekä muut vihannekset. Paista inkivääriraaste ja sipulit kookosöljyssä kattilassa. Lisää broilerpalat ja paista kypsäksi. Lisää porkkanapalat ja parsakaali. Pyörittele hetki. Lisää vesi. Kiehauta kasvikset kypsiksi. Lisää suola ja pippuri oman maun mukaan. Kaada limemehu joukkoon. Lisää kuivattua inkivääriä ja valkosipulijauhetta, mikäli liemi mielestäsi kaipaa lisäpotkua. Viimeistele keitto kevätsipulilla.

Itse tein keiton kahdeksi päiväksi viiden hengen perheelle (kaksi aikuista ja kolme lasta). Raastoin joukkoon noin 5 cm inkivääriä. Käytin 600 grammaa broileria. Lisäsin itse sekä kuivattua inkivääriä että valkosipulijauhetta noin teelusikalliset.

Keitto ei ehkä näyttänyt maailman kauneimmalle ruoka-annokselle, jota olen nähnyt, mutta se ei haitannut. Maut oli helppo tunnistaa. Keitto lämmitti kroppaa ja mieltä. Se oli täydellinen kylmän sään keitto – ja mikä parasta, sen maut syvenivät seuraavaksi päiväksi. Tämä keitto on siis täydellinen ateria ”satsikokkauksiimme”. Jatkoon.

kana-inkiväärikeitto