Itsetehty cashewmaito


Ravintoasiat, Reseptit / torstai, huhtikuu 12th, 2018

Tiedättekö sen tunteen, kun kokeilet jotain uutta ja huomaat osuneesi kymppiplussaan? Minä tiedän, koska minulle tuli se tunne itsetehdystä cashewmaidosta erään kahvihetken yhteydessä.

Erilaiset pähkinämaidot ovat kuuma aihe tällä hetkellä, joten päätin sohaista mantelimaitoa syvemmälle ja kokeilla cashewmaidon tekemistä itse. Sosiaalinen media nimittäin lupasi, että sen tekeminen on helppoa kuin heinänteko – tai ainakin helpompaa kuin mantelimaidon teko. Vaiheet ovat cashewmaidossa samat kuin mantelimaidon tekemisessä (liuotus, huuhtelu, blenderointi ja suodatus), mutta lopputuloksen luvattiin olevan kermaisempaa ja maukkaampaa. Mantelimaidon tekemisestä voit lukea aikeisemmasta postauksestani. Se löytyy täältä.

Totuushan on, että kahvi maistuu parhaalle kerman kanssa! Uskoin sokeasti, että cashew´sta saa kermaista maitoa, koska olen operoinut paljon kyseisen pähkinän kanssa raakakakkuja tehdessäni. Oman kokemukseni perusteella cashew´lla on parempi kyky sitoa nestettä kuin esimerkiksi mantelilla. Raakakakkujen täytteistä on tullut aina ihanan kermaisia, jos niin voi sanoa, joten usko hyvänmakuiseen pähkinämaitoon oli kova.

Miten sitten kävi? Ensimmäinen testiannokseni oli aivan huikea. Se suorastaan veti maton jalkojen alta. Toinen ei sitten enää ollutkaan. Mikä sitten meni pieleen toisella kerralla? No se, että noudatin reseptiä pilkulleen. Lopputuloksena oli kirjaimellisesti cashewmaitoa, mutta koska tavoittelin kermaisempaa tuntumaa, jouduin pettymään. Ensimmäisen kerran luova soveltaminen osoittautui täysosumaksi.

Ensimmäisellä cashewmaidon kokeilukerralla kaapista löytyi vain noin desilitran verran cashewpähkinöitä. Liuottelin pähkinöitä ohjeistusta (neljä tuntia) pidempään, jopa noin 10 tuntia. Jos totta puhutaan, unohdin pähkinät keittiönnurkkaan, josta huomasin ne vasta illemmalla. Päätin kuitenkin hurauttaa pähkinät, keittää kupin kahvia ja kokeilla, mitä blenderistä tulee ulos. Lisäsin vain noin puolet ohjeistuksen vedestä, koska tarkoitukseni ei ollut säilöä loppuosaa maidosta ja halusin sitä kuuluisaa kermaista maitoa. En jaksanut suodattaa tätä annosta, vaan otin suoraan blenderistä kuohkean maidon (pähkinäjauhe valuu blenderin pohjalle). Oikaisin siis kaikessa, missä pystyin. Ja pakko todeta, että kokemus oli huima. Maku oli kermainen, mutta samalla melko neutraalin pähkinäinen. Sanoisin, että join sillä kertaa parhaan kahvin aikoihin!

Toisella kerralla, tämän blogipostauksen kuvauksia tehdessä, valmistin maidon ohjeiden mukaan; yhden suhde neljään. Suodatin maidon ja laitoin sen lasipulloon. Satsi jäi silti vajaaksi. Kahvikuppiin sain lopulta vetistä pähkinämaitoa. Se kahvikuppi ei ollut parhaimmasta päästä.

Pähkinämaitojen perusohjeessa pähkinöitä on yksi osa ja vettä neljä osaa. Olen tullut lopulta siihen tulokseen, että tällä reseptillä tulee paljon maitoa, mutta se on myös vetistä, eikä maku ole mairitteleva. En pidä tavallisesta lehmänmaidostakaan samasta syystä. Itse pidän kermaisemmasta lopputuloksesta, joten oma taktiikkani on laittaa yksi osa pähkinöitä ja kaksi osaa vettä. Lisään aina mukaan hieman suolaa.

Tässä perusohje cashewmaitoon:

1 osa cashew´ta

4 osaa vettä

hyppysellinen suolaa

(oman maun mukaan vaniljauutetta tai muuta makeutusainetta)

 

Tässä ohje superhyvään cashewmaitoon/-kermaan:

1 osa cashew´ta

2 osaa vettä

hyppysellinen suolaa

(oman maun mukaan vaniljauutetta tai muuta makeutusainetta)

Cashewpähkinöitä tulisi liuotella vedessä vähintään neljä tuntia, mutta itse suosittelen pidempää aikaa. Paras tulos tulee jos pähkinät likoavat yön yli. Kun pähkinät ovat pehmeitä ja turvonneita, huuhdellaan pähkinät hyvin. Älä lisää pähkinöiden liuotusvettä itse maitoon, koska se sisältää pähkinöiden entsyymejä, joita et halua tuomaan makua maitoon. Kippaa huuhdellut pähkinät blenderiin, lisää haluamasi määrä vettä ja suolaa, sekä halutessani makeutusaineita (vaahterasiirappia, taatelia tms.). Hurauta useamman minuutin ajan, kunnes koostumus on tasainen. Jos sinulla on tehokas blenderi (minulla ei ole),  vältyt suodatusprosessilta. Muussa tapauksessa, aseta suodatusharso siivilän päälle, joka puolestaan on keräilykipon päällä. Kaada maito harson läpi kulhoon. Puristele neste harsosta. Harsoon jää pähkinämurskaa. Siirrä maito välittömästi säilytyspurkkiin ja jääkaappiin.

En tarjoa tässä reseptissä tarkkoja mittamääriä, koska mielestäni jokaisen täytyy kokeilla, mikä ”vahvuus” itselle sopii.

Pähkinämaitojen tekeminen ei ole mitään maailman nopeinta tai yksinkertaisinta puuhaa. On sama, tekeekö manteli- tai cashewmaitoa, vaiheita on useita, astioita ja suodatusliinoja kuluu. Jos blenderin päivittäinen käyttö ei tuota ongelmia, suosittelen liuottelemaan pähkinöitä vaikka päivittäin, ja hurauttamaan tuoreet pähkinämaidot ja nauttimaan maidon suoraan blenderistä. Näin teen jatkossa itse. Jos haluat säilöä maitoa jääkaapissa, käy suodatusprosessi läpi. Cashewmaito säilyy jääkaapissa 1-2 päivää. Muista sekoittaa maito ennen käyttöä, koska ainesosat erottuvat säilytyksen aikana.

Mikä on sinun lempipähkinämaitosi?