Itsetehty mantelimaito


Reseptit / sunnuntai, tammikuu 28th, 2018

mantelimaito

Almond milk? Sure, because almonds make milk…”  – Jim Gaffigan, stand up-koomikko

Nyt tulee ensimmäinen paleoteemainen postaus – ja kaiken lisäksi resepti! Suurta ihmetystä vieraidemme joukossa on syntynyt siitä, että meillä on ollut mahdollisuus saada kahvin kanssa itsetehtyä mantelimaitoa. Mantelimaitoa saa kaupastakin, mutta oletteko lukeneet niiden tuoteselosteita? Minä olen. Erään tunnetun merkin tuoteselosteesta paljastuu, että heidän mantelimaidossaan on ”huimat” 2,3% mantelia! Lisäksi mukana on stabilointi- ja emulgointiaineita. Näiden aineiden olemassaolo on oleellista siksi, että tuotteiden tulee säilyä pitkään. Tämän lisäksi niitä säilytetään huoneenlämmössä ennen purkin avaamista, ei jääkaapissa.

On totta, että mantelimaito koostuu pitkälti vedestä, ja mantelia valmiista tuotteesta on varsin vähän. Sanottakoot, ettei ongelma ole se, että mantelia olisi lopputuotteessa vain 2,3%, vaan kaiken ”ylimääräisen” mukanaolo. Itseäni kiinnosti jo ajat sitten mantelimaidon kokeilu, mutta tuoteselosteiden sisältö sai innostuksen hiipumaan. Päätin siis kokeilla mantelimaidon tekemistä itse. Se oli yllättävän helppoa, mutta ei nopeaa. Lopputuloskin oli positiivinen yllätys. Tässä siis ohjeet simppeliin mantelimaitoon:

Yksi litra mantelimaitoa:

 2,5dl manteleita (kuorellisia)

1 l vettä

hyppysellinen suolaa

Maidon valmistumiseen menee minimissään 12 tuntia, eli varaa se aika valmistukseen.

Ensimmäiseksi mantelit pitää liuottaa vedessä noin 12 tunnin ajan. Itse laitan yleensä mantelit illalla kulhoon ja upotan ne kylmään veteen. Jätän ne siihen yöksi ja valmistan maidon aamulla.

liuotetut mantelit

Hyvin liuotettujen manteleiden pinnassa on vahvistuneet ”suonet”. Kaada liuotusvesi pois. Älä siis missään nimessä käytä sitä maidossa. Liuotusveteen jää manteleista entsyymejä, joita et halua mantelimaitoosi.

liuotetut mantelit

Kun olet kaatanut liuotusveden pois, huuhtele mantelit kylmässä juoksevassa vedessä (esim. siivilässä).

mantelit siivilässä

Laita mantelit blenderiin ja kaada vettä päälle. Mittasuhteet ovat yleensä resepteissä yksi osa manteleita ja neljä osaa vettä. Mukaan laitetaan hyppysellinen suolaa. Manteleista ei tule täysin pientä silppua, mutta nesteen pitäisi muuttua selkeästi valkoiseksi. Sanoisin, että blenderin pitää käydä tehoista riippuen noin 1-2 minuuttia. ”Blenderöinnin” jälkeen tuotos kaadetaan harson ja siivilän läpi. Loput nesteet puristetaan ulos hellästi harsoa painelemalla. Lopputuloksen olen kaatanut litran lasiseen säilytyspulloon. Jos haluat maidon mukaan esimerkiksi vaniljan makua, voi lasipullon pohjalle laittaa muutaman tipan vaniljauutetta ja sekoittaa pulloa varovasti.

Itsetehdyssä mantelimaidossa ei ole emulgointi- eikä stabilointiaineita, joten se ei säily pitkään. Omalla näppituntumalla sanoisin, että kaksi päivää on sopiva aika säilyttää mantelimaitoa jääkaapissa. Maito erottuu melko helposti, joten sitä pitää sekoittaa jokaisen käyttökerran aikana.

Ja hei, älä heitä manteleiden murusia pois! Levitä murut laakealle lautaselle, hajota möykyt ja anna kuivua. Saat herkullista mantelijauhoa, jota voi käyttää muun muassa leivonnassa. Itse käytän ne yleensä perheen aamiaispannareihin. Pidä huoli, etteivät mantelijauhomöykyt jää isoksi palleroiksi, koska oman kokemuksen mukaan home alkaa muodostua lämpimiin ja kosteisiin mantelipalleroihin varsin helposti.

Miltä maistui?