Itsetehty suklaa


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, tammikuu 20th, 2019

Suklaa, suklaa, suklaa. Kuka ei pitäisi suklaasta? Kaikki tietävät kauppojen ”karkkisuklaan”, eli sen sokerilla, maidolla, stabilointi- ja emulgointiaineilla (kuten soijalesitiinillä) ja säilöntäaineilla terästetyt suklaat, jotka on tehty koukuttavan herkullisiksi. Kun nämä ainesosatekijät alkavat kiinnostamaan kuluttajaa ja huomio kiinnittyy terveellisempien vaihtoehtojen puoleen, ei suklaahyllyiltä löydy muuta, kuin se ”vähän parempi vaihtoehto”, eli tumma suklaa (yli 70%), jossa on silti valtava tuoteseloste, joka ei ravitsemustietoisen makunystyröitä herättele.

Itseäni alkoi asia sen verran ärsyttämään, että päätin tehdä suklaata itse. Olen tehnyt raakasuklaata, ja äskettäin postasin rasvapommin ohjeen. Nyt kaipasin suklaata, jota voisin käyttää leivonnassa hyvällä omallatunnolla. Löysin ohjeen, jota muokkasin, jotta sain siitä tarpeeksi sopivan omaan makuun.

Kunnon suklaa tehdään prosessoimattomasta kaakaosta

Oli sitten kyse mistä tahansa suklaasta, lähtöpaikka on sama, eli kaakaopuu. Kaakaopavut kerätään, fermentoidaan ja kuivataan. Tämän jälkeen tapahtuu kaakaomassan erotus, eli erotellaan rasva muusta massasta kuumentamalla aineksia miedossa lämpötilassa. Tästä muusta massasta jauhetaan yleensä kaakaojauhetta. Tämä jauhe on täynnä antioksidantteja, se lisää mielihyvää, alentaa verenpainetta, suojaa sydäntä ja säätelee insuliinitasoja. Kaakaovoi on vaaleaa rasvaa, jota voi käyttää muun muassa leivonnassa.

Jos erotus tehdään kuumemmassa lämpötilassa, syntyy hieman makeampaa massaa, jota käytetään elintarviketeollisuudessa yleisemmin suklaan valmistamiseen. Kun prosessointi viedään vielä pidemmälle, on ymmärrettävää, että ravintoarvot romahtavat alkuperäiseen tuotteeseen verrattuna. Nyrkkisääntö on, mitä vähemmän prosessoitua, sitä parempi. Tätä prosessoidumpaa tavaraa löytyy niistä ”karkkisuklaista” kaiken muun lisäksi.

itsetehty suklaa

Yksi haittatekijä kaakaossakin on, nimittäin fytiinihappo, joka estää kivennäisaineiden imeytymistä ruoansulatuksessa. Fytiinihappoa löytyy myös viljoista ja hernekasvien siemenistä, eli se ei ole kovinkaan harvinainen, ja sitäkin hankalampi välttää. Koska kaakaossa on esimerkiksi paljon magnesiumia, rautaa ja kaliumia, saattaa osa niistä jäädä imeytymättä fytiinihapon takia.

Soijaton, maidoton ja sokeriton paleosuklaa

2 dl kaakaovoita

2 dl (raaka)kaakaojauhetta

2 rkl steviaa

0,5tl vaniljajauhetta tai 1tl vaniljauutetta

(Käytä mieluummin vaniljajauhetta, koska -uute saattaa erottautua rasvasta. Itselläni näin ei ole käynyt, mutta olen lukenut tästä useammasta lähteestä. Muutenkin jauhe on parempaa kamaa.)

Lisää kaikki aineet kattilaan ja laita se liedelle miedolle lämmölle, jotta kaakaovoi sulaa. Sekoita aineet tasaiseksi. Kaada seos laakeaan astiaan leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin kovettumaan. Riko palasiksi kovettunut suklaa. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Suklaa säilyy noin viikon verran, joten tee sitä sopiva määrä. Itse käytän tätä suklaata lähinnä leivontaan ja hajotan levyn pieniksi paloiksi.

itsetehty suklaa

Meidän perheessä tämä suklaa maistui kaikille – myös lapsilleni. Mikäli päädyt valmistamaan suklaata itse, varaudu alun hintashokkiin. Kunnon suklaa-ainekset maksavat. Ei ole ihme, että markettisuklaan valmistajat lisäävät massaan ainesosia halventaakseen tuotteiden hintoja.

Lähteet, mm.

PaleoLeap

PaleoHacks