Kaali – yliterveellinen ja monikäyttöinen vihannes


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / maanantai, kesäkuu 17th, 2019

Kaali kuuluu siihen kategoriaan, joka jakaa väestön kahteen luokkaan. Siitä joko tykkää tai ei. Yleensä kaali-inhon syyksi kerrotaan paha haju. Joillekin kaali ei edes sovi, koska se sekoittaa vatsan ja turvottaa. Hyviäkin puolia löytyy runsaasti. Turhaan ei puhuta, kuinka “kaali leikkaa”. Kaalilla on nimittäin joidenkin lähteiden mukaan muistia parantavia ominaisuuksia. Muutenkin kaalissa on runsaasti hyviä terveyttä edistäviä tekijöitä.

Kaaleja on monenlaisia. Kirjoitin äskettäin parsakaalista, joka menee heittämällä oman suosikkivihanneslistani kärkeen. Kaalien perheeseen kuuluu myös kukka-, ruusu- ja punakaali – muutamia mainitakseni. Tässä jutussa keskityn kuitenkin kaaleista perinteisimpään, eli kerä-/valkokaaliin. Se nimittäin on kaikkien kaalien kuningas.

Meidän jääkaapista löytyy aina kaalia. Kesän tullessa kaappiin saapuu kevyempi ja rapsakampi varhaiskaali, jota on helppo syödä sellaisenaan. Se päätyy usein salaatteihin ja erilaisiin paistoksiin. Talvella valkokaalia on hyvin saatavilla. Se on edullista ja terveellistä. Oma vatsani kestää runsaat kaalimätöt, joten lukeudun helposti kaalifaniksi.

Terveellinen kaali

Kaali on siinä mielessä tylsä, että sen terveyshyödyt ja -haitat ovat melko nopeasti käyty läpi. Oli hyötylista miten lyhyt tahansa, sen merkitystä ei vähennä se, että se on täynnä C-, K- ja B-vitamiineja. C-vitamiini tunnetaan myös immuunipuolustuksen tukijana ja se estää elimistön hapettumista. K-vitamiini taas puolestaan tukee luiden hyvinvointia. B-vitamiiniryhmän hyödyt ovat moninaiset.

Kaali pitää sisällään myös runsaasti rikkiä, jonka tarpeellisuudesta ruokavaliossa puhutaan hyvin vähän. Rikkiä on yleensä vihanneksissa, joita kypsentämällä muodostuu – joidenkin mielestä – pahaa hajua. Tällaisia vihanneksia ovat muun muassa sipulit ja ruusukaalia. Peruskaali ei ole tässä mittapuussa poikkeus. Mark Sisson on kirjoittanut rikistä ja sen tarpeellisuudesta ruokavaliossa täällä.

Fytokemikaalit ovat yksi kaalin tärkeimmistä ominaisuuksista. Kaali sisältää niitä runsaasti. Fytokemikaalit ovat kasveista löytyviä bioyhdisteitä, jotka ovat hieman kyseenalaisia. Väitteet niiden hyödyistä ovat vielä ohuet, mutta niitäkin löytyy. Erityisesti kaali on ollut viime aikoina tutkimuksen alla, kun sen sisältämiä fytokemikaaleja on pyritty yhdistämään syöpää ehkäiseviin ominaisuuksiin. Tutkimukset fytokemikaaleista ovat silti vielä kyseenalaisia ja lisätutkimusta kaivataan.

Yksinkertainen kaalipata (4 hlölle)

kaalilaatikko

Tämä kaalipata on harvinaisen yksinkertainen ja paleoystävällinen. Se ei sisällä maitotuotteita. Siinä ei ole myöskään perinteiseksi muodostunutta riisiä, mikä tekee tästä laatikosta vähähiilihydraattisen. Lopputuloksesta saa helposti mehevän, vaikka vaivannäköä sen eteen ei tarvitse kovin paljon nähdä. Annos on myös melko edullinen.

Itse teen tätä pataa yleensä valtavan annoksen yhdellä kertaa. Syömme pataa helposti kaksi-kolme päivää putkeen. Vaikka lapset aina valittelevat, kuinka kaalipata on ällöttävää, kummasti se heihin aina uppoaa. Tämä pata onkin muodostunut meidän ateriasuunnittelun vakioruokalajiksi. Sanoisin, että valmistamme tätä kerran kuukaudessa, vuodenajasta riippumatta.

puolet isokokoisesta kerä- tai varhaiskaalista

2 kpl porkkanaa

oliiviöljyä

1-2 sipulia

400g (luomu)naudan jauhelihaa

kookosöljyä (paistamiseen)

paprikamaustetta

suolaa

mustapippuria

0,5 l vettä

kaalilaatikko

Siivuta kaali ja porkkanat. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Laita oliiviöljyä päälle ja ripaus suolaa. Sekoita. Paista 200C uunissa noin 30min välillä kääntäen kaalin- ja porkkanansiivuja. Vältä polttamista.

Sillä välin: pilko sipulit. Paista ne kookosöljyssä paistinpannussa. Paista sen jälkeen myös jauheliha. Mausta suolalla ja mustapippurilla kevyesti.

Kun kaali-porkkanamassa on valmista ja lähes kypsää, siirrä ne uunivuokaan. Sekoita joukkoon paistetut sipulit ja jauheliha. Sekoita. Mausta vielä lisäämällä suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Sekoita. Lisää vesi vuokaan tasaisesti. Laita 200C uuniin noin tunniksi.   

Kaali on ympärivuotinen vihannes, jota voi helposti hyödyntää monipuolisesti ja edullisesti. Kaalipata on yksi keino hyödyntää kaalia. Miten sinä hyödynnät kaalia ruokavaliossasi?

kaalilaatikko