Kodin ruokavarastot – läpikäymisen hyödyt


Paleoemon elämä, Ruokabudjetti / maanantai, heinäkuu 1st, 2019

Kodin ruokavarastot ovat kuin musta aukko – kaappeihin katoaa paljon tavaraa, mutta yht´äkkiä sieltä myös löytyy tavaroita, joita et arvannut ostaneesi. Kaappeihin on helppo kasata asioita ja unohtaa ne, jos ruokajärjestelmä ei ole taloudessa organisoitua. Kokemani mukaan, harvemmassa taloudessa ollaan niin systemaattisia, että “ruokavastaavalla” olisi tarkka käry siitä, montako millilitraa oliiviöljyä on vielä jäljellä, ja olihan meillä lisää suolaa siellä kaapissa. 

Ei siis ihme, että monesta tuntuu, että jääkaapissa on käynnissä villit bileet, eikä kukaan oikein tiedä, ketkä niihin bileisiin osallistuu. Se pistää miettimään, mitäköhän siellä kuivakaappien perällä lymyilee. Ehkä kuusi purkkia tonnikalaa ja kolme vajaata valkoviinietikkapulloa sekä noin kymmenen avattua pähkinäpussia, kuten meillä? 

Erityisesti juhlat ovat omiaan sekoittamaan ruokavarastojen sisältöjä. Meillä oli viime viikolla jopa kahdet juhlat, joista yhdet olivat omat valmistujaisjuhlani. Ne toivat kaappeihin tavaraa, jota ei meidän arjessa juuri kuluteta. Kaapit ovat olleet niin sekaisin, että löydän päivittäin yllätyksiä, jotka on survottu kaappien perukoille. Nyt kun heinäkuu pukkaa päälle, ja erilaiset lomareissut sen mukana, on hyvä aika tarkistaa kätköt ja ottaa helmet käyttöön, kun vielä voi. Siinä säästyy aikaa, rahaa ja pysyypähän kaappien nurkat siisteinä. 

Ai, miten tehdä ruokavarastojen läpikäynti? Ota kaikki tarvikkeet ulos jääkaapista tai kuivakaapista. Pese kaappi. Käy KAIKKI ruoka-aineet läpi, tarkista niiden päiväyksen ja käyttöaika avaamisen jälkeen. Heitä kaikki käyttökelvoton pois. Opi näkemästäsi. Käytä mahdollisimman paljon löytämistäsi ja käyttökelpoisista ruoka-aineista ennen kuin ostat lisää tavaraa kaappeihin. 

Mitä etuja tästä prosessista sitten on? Minäpä kerron sen seuraavaksi. 

Rahaa säästyy

Kun kaapissa on jo ruokaa (ja olet siitä maksanut), on se myös hyvä käyttää pois. Jos ruoka on poissa silmistä ja sitä myöten myös mielestä, kävelet helposti ruokakauppaan ostamaan ruokatarvikkeita, joita sinulla jo olisi kotona. Siinähän ei ole mitään järkeä. Pahimmassa tapauksessa saat jossain vaiheessa heittää kaapin perukoilla olevat tarvikkeet pois, koska niiden päiväys on mennyt umpeen. 

Jos edellisestä ruokavarastojen läpikäymisestä on mennyt aikaa, mitä jos tarkastaisit ne vaikka nyt, ja yrittäisit elää niillä pari päivää – tai jopa pidempään? Millaisen tunteen se toisi sinulle? Paljon säästäisit rahaa, jos sinun ei tarvitse mennä kauppaan?

Yksi tapa säästää, on tehdä ruokaostokset netissä. Itse jumaloin tätä kyseistä palvelua, joten tiedän mistä puhun. Minulla on ladattuna valmis perustarvikelista käyttämässäni palvelussa, jonka jälkeen teen loput ruokaostokset kävelemällä keittiössä ja penkomalla kaappeja. Sattuu sitä toki siltikin sellaisia mokia, että meillä on yht´äkkiä neljä pussia sipuleita, muttei yhtään kananmunia.

Aikaa menee, mutta pidemmällä aikavälillä säästyy

Tämä kulkee yhdessä rahan kanssa. Jos varastoista löytyy ruokaa, mitä voi hyödyntää ruoanlaitossa, ei tarvitse käydä kaupassa. Sen lisäksi, että säästät rahaa, säästät myös kauppareissuun heittettävää aikaa. 

Tietenkään varastojen läpikäyminen ei pysäytä kelloa ja aikaa kuluu, mutta muutaman kerran jälkeen alat jo ymmärtämään omat heikkoutesi ruokaostoksien tekijänä, etkä enää tarvitse niin runsaasti aikaa varastojen läpikäymiseen. 

jääkaapin sisältö
Jääkaapin sisältö ennen läpikäymistä ja puhdistusta
jääkaapin sisältö
Jääkaapin sisältö läpikäynnin ja puhdistuksen jälkeen

Hygienia ja siisteys helpottuvat

Joskus tulee niin sanottua hävikkiä, kun joku ruoka on käyttökelvoton. Tämä tuo mukanaan taloudellisten tappioiden lisäksi vähän hyötyjä, jotka kannattaa käyttää hyväkseen. Kaappiin tulee yleensä lisää tilaa, minkä takia se on helppo puhdistaa. Elintarvikkeista jää varsinkin jääkaappiin ällöttäviä läikkiä ja tahroja. Ne on hyvä puhdistaa välillä. Se on hygieenistä ja sitä paitsi jääkaapin ei tarvitse haista kaatopaikalle, vaikka se siltä ajoittain näyttäisikin. Sitä paitsi siisteys ja järjestys helpottaa hahmottamaan kaapin sisällön. Muovipussukoista luopuminen on yksi hyvä tapa välttyä kaappien kaaokselta. Laita vaikka herkulliset tomaatit kulhoon. Sitä paitsi ne näyttävät paremmilta kulhossa kuin muovipussissa.

jääkaapin sisältö
Jääkaapin oven sisältö ennen läpikäymistä ja puhdistusta
jääkaapin sisältä
Jääkaapin oven sisältä läpikäymisen ja puhdistuksen jälkeen

Tee läpikäymisestä rutiini

Helpoin tapa tehdä varastojen läpikäyminen, olisi tehdä se rutiinina. Löytyisikö kuukaudesta vaikka yksi ajankohta, jolloin kaappien läpikäyminen voisi olla hyvä juttu? Itse käyn pintapuolisesti kaapin läpi aina, kun tilaamani kauppakassi saapuu. Tiedän, että jääkaappi on toimituksen jälkeen kuin täyteen ammuttu. Sinne ei voi laitaa mitään pariin päivään, saati pyyhkiä mitään taka-alla olevaa pois. Teen isoimmat tarkastukset lomamatkojen yhteydessä. Silloin en halua, että kaappiin jää mitään pilaantuvaa ja haluan käyttää ne ennen matkaa. Samalla yritän välttää ostamasta liikaa elintarvikkeita, minkä seurauksena yritän pysyä jo jääkaapissa olevissa tuotteissa niin pitkään kuin mahdollista.  

Loppuun sanon, ettei ruokavarastojen läpikäymistä tarvitse nähdä isona ja tuskallisena projektina. Se on osa käytännöllistä ruokahuoltoa. Sitä paitsi muutaman läpikäyntikerran jälkeen on aika helppo huomata, missä ne omat heikot kohdat ovat. Auttaisiko järjestelmällisempi ruoanlaitto ja suunnitellut ruokalistat? Kannattaisi aika ajoin syödä kaapit tyhjiksi? Tätä aihetta olen käsitellyt ohimennen pohtiessani, miten saisin leikattu perheeni ruokakuluja.

Kuulisin mielelläni lisää kokemuksistanne! Otan tähän aiheeseen kantaa lähipäivinä myös Paleoemon Instastoreissa, joten pidä huolta, että seuraat Paleoemoa Instassa!