Kookoskahvi


Paleoemon elämä, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, syyskuu 23rd, 2018

Kahvi tuoksuu hyvälle, eikä päivä oikein lähde käynnistyäkseen ilman sitä. Olen kokeillut kahvia maidolla ja kermalla sekä manteli- ja cashewmaidolla. Tarvitsen maitomaisen tekstuurin mukaan, koska en pysty nauttimaan mustasta kahvista (kokeiltu on – useasti). Se on suorastaan vastenmielistä, vaikka tuoksuukin hyvälle. Kun kahvi päätyy kielen päälle, täytyy siinä olla mukana pehmenttävä elementti, joka on vaihdellut eri aikoina. Sokeria en ole koskaan kahvissa käyttänyt.

kookoskahvi

Olen ajoittain toivonut, että selviäisin aamut ilman aamupalaa, koska aina ei tee mieli syödä mitään. Ilman kahvia en ole aamuja edes abstraktilla tasolla ajatellut aloittaa. Paras keino olisi siis saada kahvista energiaa lounaaseen asti. Sitten tutustuin kookoskahviin ja olen toivonut sen auttavan aamupalattomien aamujeni kanssa.

Kookoskahvi vai bulletproof -kahvi?

Kookoskahvi on läheistä sukua bulletproof -kahville. Kookoskahvi valmistetaan yksinkertaisesti kahvin ja kookosöljyn yhdistelmästä. Mukaan voi heittää mausteita oman maun mukaan. Itsellä on kokemusta kardemummasta ja kanelista. Molemmat toimivat hyvin makunystyröiden herättelijöinä. Olen myös lisännyt hyppysellisen steviaa, vaikka ilman sitä varmasti selviäisin.

kookoskahvi

Bulletproof -kahvi valmistetaan täysin samalla periaatteella kuin kookoskahvi, mutta kahvin sekaan heitetään voita ja MCT-öljyä (Medium Chain Triglyserides), tai vaikka kookosöljyä (, joka ei ole 100%:sta MCT:tä). Lopputulos on siis lähes tulkoon sama kuin kookoskahvissa, ja kahvin rasvapitoisuus kasvaa. Voi ei ole suoranaisesti paleota (itse käytän sitä kyllä), mutta maitotuotteena se tuo juurikin sitä maitomaisuutta kahviin – rasvan lisäksi.

Millaista kookosöljyä?

Ensinnäkin on tärkeää, että kysessä on kookosöljy – ei sitä voipaketin muotoon käärittyä tavaraa. Kookosöljyt löytyvät pääasiassa lasipurkeista ja niitä saa nykyään joka ruokakaupasta. Kylmäpuristettu kookosöljy on tietenkin parasta.

Jos kookoksen maku on vastenmielinen, löytyy kaupoista kookosöljyä, joka on ”mauton”. Se ei ole aivan yhtä hyvää kuin ”mau´illinen”, koska se on kuumennettu.

Kookosöljy on kiistanalainen rasva. Virallisesti se luokitellaan kovaksi rasvaksi, eli haitalliseksi suurissa määrin. Kun Googleen kirjoittaa ”kookosöljy”, löytää ensimmäisenä linkkejä, joissa torpataan kookosöljy ja todetaan sen olevan vaarallista. Monet silti vannovat sen nimeen. Mikäli tämä tieteellinen puoli kiinnostaa, Google on täynnä molemmin puolin terveyskenttää olevia väittämiä.

Itse olen käyttänyt kookosöljyä jo vuosia sekä sisäisesti että ulkoisesti. Paleokokin ja -leipurin keittiössä ei pärjäisi ilman sitä. Tämän lisäksi käytän sitä ihonhoitoon, missä se on toiminut erinomaisesti. Hiuksissa en ole kookosöljyä vielä kokeillut, mutta olen hoitanut pienten lasteni karstaista päänahkaa sillä.

Kahvia kuppiin – boostia päivään

Kookoskahvi:

Kupillinen kahvia

1-2 rkl kookosöljyä (oman maun mukaan)

mausteita (halutessasi), esim. kardemummaa, kanelia, kurkumaa tms.

makeutusta (halutessasi), esim. hyppysellinen steviaa

kookoskahvi

Itse valmistan kookoskahvin blenderissä. Tärkeintä onkin, että kahvi ja kookosöljy sekoitetaan. Muuten kahvin pinnalla kelluu niin isoja öljylauttoja, että paikalle saapuu Greenpeace. Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella, aivan sama, kunhan sekoitat. Tässä vaiheessa on hyvä heittää sekaan mausteet ja makeutus, jos sellaista kahviin haluaa.

Mihin asti selviää kookoskahvin voimin?

Niinä aamuina, kun olen nauttinut aamupalaksi vain kookoskahvin, olen pärjännyt hyvin ilman nälkää lounaalle asti. Kokeilupäivät ovat toki olleet treeneistä vapaita.

kookoskahvi

Olen useasti käynyt aamutreeneissä ilman aamupalaa, joten en usko kahvin vaikuttavan asiaan kovinkaan paljon. Olen joka kerta lähtenyt tankki täysin tyhjänä salilta, joten sinänsä rasvan nauttiminen ennen treeniä kiinnostaa. Olen aina syönyt aamupalan heti aamutreenien jälkeen, enkä jättäisi sitä muutenkaan pois.

Mikäli kaipaat raporttia, miten aamutreeneistä selviää kookoskahvin voimalla, jätä kommentti tänne tai Paleoemon Facebook-sivuille, ja katsotaan, miten naisen käy.