Kylmäuutettu kahvi kaunistaa?


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / maanantai, heinäkuu 8th, 2019

Kahvi sopii jokaiseen vuodenaikaan. Se lämmittää ja se piristää. Se sopii seurusteluun. Se rauhoittaa ja kuulemma pidentää elinaikaa. Se tekee päivästä paremman. Se on mahtavaa. Voisin ylistää sitä enemmänkin, mutta lähdetään liikenteeseen nyt näillä sanoilla. 

Tämänvuotinen kesä ei ehkä ole hellinyt lämpimillä (saati kuumilla) päivillä, mutta kesään sopii silti kahvin pienimuotoinen “tuunaus”. Mitä jos kahvin nauttisi jäiden kanssa, kylmäuutettuna (cold brew)? Se on nyt trendikästä. Kahvi sellaisenaan on jo piristävää, mutta asteen verran “fiinimmän” kylmäuutetusta kahvista saa tekemällä siinä niin sanotun jäälaten. Se on helppo tehdä myös paleoversiona. Laittakaamme siis jääpalat pakkaseen, kahvi vesikannuun “uuttumaan” ja pähkinät likoamaan pähkinämaitoa varten. 

jäälatte

Kahvin kylmäuuttaminen

Kylmäuutettu, eli cold brew -kahvi on nyt “kuuminta”, mitä kahvimarkkinoilta löytyy. Sen erikoisuus liittyy makuun, jonka kylmäuuttaminen saa aikaan. Kun kuuman kahvin valmistuksessa maku ja kofeiini erotellaan lämmön avulla, kylmäuutetussa kahvissa maku uuttuu kylmään veteen, ajan kanssa ja hillitysti. Kylmäuutetun kahvin maku ei ole yhtä kitkerä kuin kuuman kahvin ja se johtuu juuri uuttamisen eroista. 

Kylmäuuteprosessi pitää kahvin myös lievästi vatsaystävällisempänä verrattuna perinteisempään kuumaan versioon. Tämä johtuu siitä, että kylmäuutettu kahvi on pH-arvoltaan lähes neutraali. Muuten kylmäuutetun kahvin edut ovat melko samat kuin kuuman kahvin. Näistä eduista esimerkkeinä voidaan mainita muun muassa mielialan kohoaminen ja se, että se saattaa vähentää erilaisten sairauksien, kuten diabeteksen ja parkinsonin, riskiä. 

Miten tehdä kylmäuutettua kahvia?

Kylmäuuttaminen kuulostaa rankalle kemialliselle prosessille, mutta loppujen lopuksi se ei vaadi muuta kuin aikaa. 

Mittaa kahvinpurut lasikannun pohjalle. Kaada kylmä vesi päälle. Mittapuuna pitäisi melko suoraan tavallisen suodatinkahvin keittämistä ja sen mittayksiköitä. Sekoita kunnolla. Anna kahvin tekeytyä vähintään 14 tuntia, mutta mielellään jopa 24 tuntia, huoneenlämmössä. Joissakin lähteissä uuttoprosessi tehdään jääkaapissa, mutta itse olen aina tehnyt sen huoneenlämmössä. 

Kun kahvi on uutettu perusteellisesti, suodata kahvi valitsemallasi tavalla. Voit käyttää harsoa tai kestosuodatinpussia. Itse olen käyttänyt tiivistä siivilää, jolle olen asettunut tavallisen valkaisemattoman suodatinpussin. Aseta suodatettu kahvi kannelliseen lasipulloon ja säilytä jääkaapissa. Kahvi säilyy hyvänä jääkaapissa noin viikon tai kaksi. 

jäälatte

Jäälatte (1 annos, paleo)

Paleojäälaten tekeminen on monivaiheinen prosessi, mutta lohdutuksena kerron, että samalla vaivalla saa runsaasti aineksia tulevia kahviannoksia varten. 

Tärkeintä tässä prosessissa on kylmäuuttaa kahvi. Tee se yllämainittujen ohjeiden mukaisesti. Pähkinämaitoja saa kaupasta, mutta ne voi tehdä hyvin itsekin. Reseptit löydät täältä ja täältä.

Kun sinulla on kylmäuutettu kahvi, jäänpalat ja pähkinämaito, on aika laittaa hösseliksi. Laita lasiin muutama jääpala, kaada noin desilitra kahvia ja toinen desi pähkinämaitoa, kuten manteli- tai cashewmaitoa. Jos haluat isomman annoksen, lisää samassa suhteessa (1:1). Vahvemman kahvin ystävät voivat tietenkin laittaa suhteet uusiksi, kuten esimerkiksi 2 dl kahvia ja 1 dl maitoa. Makean kahvin ystävä voi lisätä joukkoon vaikka steviaa tai kookossokeria. 

Jääpaloja

Kylmäuutettua kahvia

Manteli- tai cashewmaitoa

(steviaa/kookossokeria)

En sitten tiedä kaunistaako kylmäuutettu kahvi, mutta hyvää vaihtelua se tekee kahvinjuojille. Kokeila ja ylläty!

jäälatte