Luomuruoka – valitse nämä luomuna


Ravintoasiat, Terveys / sunnuntai, kesäkuu 17th, 2018

Luomuruoka, eli luonnonmukaisesti tuotettu ravinto on lähtökohtaisesti juuri sitä, mitä haluan lautasellani nähdä. Syitä luomuiluun voi olla useita; vähemmän kemikaaleja, paremmat olot eläimillä, ilmastoystävällisyys, maku – vain muutamia mainitakseni. Minulle terveysvaikutukset ja maku ovat tärkeimmät tekijät luomua käyttäessäni.

Prosessi luomuiluun siirtymisestä on kohdallani pitkä. Esimerkiksi luonnonmukaiseen kosmetiikkaan siirtyminen on ollut erityisen vaikea, koska sopivia uusia tuotteita saa etsiä pitkään yrittämisen ja erehdyksen kautta.

Olen tullut siihen tulokseen, että jotkut tuotteet ostan luomuna, kun taas osassa sertifikoinnilla ei ole niin suurta väliä. Yleensä kotimainen tuote kelpaa sellaisenaan. Ulkomaisista elintarvikkeista muun muassa ananas ja mango ovat ok ilman luomuleimaa. En halua automaattisesti siirtyä luomuun, mutta joissakin tapauksissa uskon ja luotan lukemani perusteella luomun olevan turvallisempaa. Lisäksi joitakin tuotteita ei vain saa vielä Suomessa luomuna. Näistä esimerkkinä on liha. Joskus luomulihaa toki löytyy, mutta hinta on niin pöyristyttävän suuri, etten ole raaskinut ostaa sitä. Naudan jauhelihan ostan aina luomuna. Riilahden luomutilalta tulee myös kiloittain lihaa, jonka pakastamme, ja käytämme säästeliäästi.

Usein luomusertifikoidun tuotteen yhteyteen liitetään niin kutsuttu ”fair trade”-nimike. Minusta tämä on mieluinen lisä luomun kylkeen. En ostaisi ruoka-ainetta kuitenkaan koskaan pelkä fair traden takia, vaan pidän sitä inhimillisenä ja sopivana lisänä luomutuotetun ruoan yhteydessä. Kannatan ihmisoikeuksia, turvallisuutta, sopivia työolosuhteita ja kohtuullista korvausta tehdystä työstä. Syömäni ruoan ensisijainen funktio on kuitenkin olla maksimaalisen terveellinen ja turvallinen itselleni ja perheelleni. Kaikki muu on bonusta, jota mielelläni kannatan.

Kahvi

Ostan kahvipakkaukset aina luomuna. Kahvi kuuluu maailman eniten kemikaalisesti käsiteltyjen kasvien joukkoon, kun sen edelle pääsevät ainoastaan puuvilla ja tupakka. Kun puhutaan kahvin luomutuotannosta, tarkoitetaan että kahvi lannoitetaan rehellisesti kanankakalla, kahvijämillä tai yleisellä kompostituotoksella. Yleensä luomukahvi viljellään myös korkeammassa ilmanalassa, jotta tuholaisia ei olisi niin paljon. Tästä seuraa, että kasvi kehittyy hitaammin, mutta joidenkin tahojen mukaan mausta tulee kompleksisempi.

Kemikaalisesti kehitetyt lannoitteet ja torjunta-aineet kasvattavat kahvintuotannon tehokkuutta ja kahvin hinta laskee. Kun kasvuprosessi luomuna kestää pidempään, joutuu kuluttaja maksamaan tästä osansa. Näin ollen luomukahvi on selvästi kalliimpaa.

paleoemo-kahvi

Kun keskivertoihminen kumoaa kurkustaan alas elämänsä aikana jopa 20 000 kahvikuppia, voidaan laskea paljon kemikaaleja ruiskutetaan sillä määrällä kasveihin, luontoon ja sitä kautta ihmiseen. Joidenkin arvioiden mukaan se tarkoittaa jopa 20 kiloa torjunta-aineita.

Itse ostan kotiin kahta eri ruotsalaista kahvimerkkiä. Kahviloissa pyrin valitsemaan luomuvaihtoehdon, mutta valitettavasti sitä ei ole vielä liiakseen tarjolla. Joskus luomua ei saa, eikä se haittaa. Ei ole mielestäni myöskään itsestään selvää, että luomukahvi maistuisi hyvälle. Olen maistanut useita eri merkkejä, joissa suuhun on tullut kitkerä tai ”poronkusimainen” fiilis. Täydellistä kahvia metsästäessä on mennyt aikaa.

Banaanit

Banaani on toinen eniten kemikaalisesti käsitellyistä kasveista/hedelmistä. Meidän perheessä banaania kuluu paljon, joten en missään nimessä halua ostaa peruschiquitoja. Käytän banaania paljon leipomisessa (, kuten banaanileivässä ja kookos-banaani-muffinsseissa) ja smootheissa. Lisäksi teen banaanilettuja melko usein. Lapseni syövät banaania ajoittain sellaisenaan.

Banaanien viljelyssä työntekijät ovat ne, jotka raporttien mukaan kärsivät viljelyn tehostamisesta kemikaalein. Viljelijät todella vaikuttavat sairastuvan banaanifarmeilla.

 

luomukahvi-ja-banaani

Lisäksi toteaisin, että mielestäni luomubanaanit maistuvat tavallisia banaaneja paremmilta.

Viinirypäleet

Tässä on hedelmä, jota en missään nimessä ostaisi normaalina versiona. Viinirypäleet menevät hyvin nopeasti huonoiksi ja homehtuvat. Tästä syystä rypäleet käsitellään useilla eri kemikaaleilla. Jotkut tuottajat suojaavat rypäleensä jopa 17 eri aineella. Sitä voi miettiä, kuinka hyvin rypäleiden pesu auttaa.

Kun Google-hakuun kirjoittaa ”Organic food vs. non-organic food”, joutuu yllättävään pyörteeseen. Elämme Suomessa, jossa ruoantuotanto on pääasiassa puhdasta ja yksinkertaista. ”Suuressa maailmassa” asiat eivät aina ole niin, joten jatkuva tiedonhaku tuo ymmärrystä siitä, mistä omat banaanit tulevat.

2 Replies to “Luomuruoka – valitse nämä luomuna”

  1. Kiitos mielenkiinnosesta postauksesta. Kahvin kohdalla en ole itseasiassa tätä asia ajatellut. Meidän luomuilut pyörii vielä pitkälti allergisten lasten ympärillä, joten kahvia ei ole tosiaan tullut mietittyä. Pitää alkaa tätä asiaa enemmän selvittämään.

    1. Kiitos! 🙂 Luomuilu on kyllä aikamoisen tutkimuksen tulosta. Joskus ei-luomu on ihan yhtä hyvää, joskus ei. Tsemppiä teille!

Comments are closed.