Maidoton munatoti


Paleo, Reseptit / keskiviikko, joulukuu 19th, 2018

Glögi on joulujuoma, mutta sitä samaa on myös munatoti. Jälkimmäinen juoma ei ole rantautunut Suomeen samalla tavalla kuin kuuma viini, glühwein, vin chaud, eli glögi näin suomeksi. Itse olen kokenut ongelmaksi, että kotimaiset glögiversiot ovat aina supermakeita ja sormetkin liimautuvat imelään glögimukiin läikytyksen sattuessa. Saksalainen glühwein on parempaa ja sen sokeripitoisuus on maltillisempi. Onneksi Alkosta saa nykyään monipuolisesti valmiita glögijuomia aikuiseen makuun.

paleomunatoti

Munatoti, eli eggnog, on pohjoisamerikkalainen joulujuoma. Se nautitaan glögistä poiketen pääasiassa kylmänä, vaikka joskus kylminä päivinä sekin nautitaan lämpimänä. Itse juon munatotin aina kuumana, enkä henkilökohtaisesti ymmärrä kylmää munatotia – tai ymmärrän sitä yhtä vähän kuin kylmää glögiä. Oli miten oli, munatotin voi juoda kylmänä tai kuumana.

Normaalisti munatoti on maitopohjainen juoma, johon tulee munan lisäksi, maitoa, sokeria, mausteita ja kermaa. Aikuisten munatotiin voi lorauttaa vauhtijuomaa, mitä itsekin yleensä teen. Rommi toimii hyvin tämän juoman kanssa. Rommitoti on siis ihan toimiva joulujuoma.

paleomunatoti

En ole juonut munatotia pariin vuoteen. Jäin miettimään saisiko siitä maidottoman version, jonka voisi makeuttaa maltillisemmin esimerkiksi hunajalla. Ja pystyihän sen.

Munatoti (maidoton, paleo) (4 annosta)

4 kananmunan keltuaista

0,5 dl hunajaa

1 tl vaniljauutetta tai -jauhetta

0,5 tl kanelia

0,5 tl muskottipähkinää

5 dl kookosmaitoa (kermaista)

3 dl mantelimaitoa

Sekoita keltuaiset, hunaja, vanilja ja mausteet sekaisin isossa kulhossa. Laita kattilaan kookos- ja mantelimaito (itsetehdyn mantelimaidon reseptin löydät täältä). Lämmitä sekoittaen. Älä lämmitä liian kuumaksi, koska muuten munankeltuaiset ottavat nokkiinsa ja saat heittää koko seoksen roskikseen.

Lisää lämmin maitoseos hitaasti keltuaissekoitukseen. Sekoita maitoseos nimenomaan keltuaiskulhoon, ei toisin päin. Vatkaa koko ajan. Kaada koko seos vielä kattilaan ja lämmitä hetki. Varo munatotin ylikuumenemista, koska kananmuna (!). Kun seos on tasainen, ota kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä.

paleomunatoti

Nauti kuumana tai kylmänä. Sinä päätät.

Jos haluat aikuisten version ja mukaan hieman potkua, lisää totimukiisi esimerkiksi viskiä tai rommia. Munatotin kanssa sopii hyvin yhteen vaikka paleojoulupiparit