Mantelivoi


Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, kesäkuu 10th, 2018

Taannoisen Ruokapäiväkirja-postauksen yhteydessä mielenkiintoa herätti kuvissa vilahdellut mantelivoi. Sillä kertaa lautasella esiintyi kaupasta ostettua versiota. Päätin rohkaistua ja tehdä pitkän tauon jälkeen mantelivoita ihan itse. Pelkäsin, ettei tämänhetkisessä blenderissä olisi tarpeeksi potkua selviämään kovasta työstä. Onneksi erehdyin ja lopputuloksena oli erinomaista ja aitoa mantelivoita.

Paleoemo mantelivoi

Tiesithän, että manteli on marja, tarkemmin ottaen luumarja, eikä siis pähkinä? Oli miten oli, mantelin omia öljyjä pitää houkutella toimintaan paahtamalla ne. Jos haluat jättää tämän vaiheen väliin ja lisätä jotain öljyä, kuten avokadoöljyä, ole hyvä, mutta tässä reseptissä valmistetaan paahteisen makuista mantelivoita.

Mantelivoiresepti

Ainesosat tähän ”reseptiin” ovat naurettavan simppelit: kuorellisia manteleita.

Itse käytin mantelivoihin 300g manteleita, jotka levitin tasaisesti leivinpaperille. Laitoin mantelit sen jälkeen uuniin (175C) noin kymmeneksi minuutiksi. Ole erittäin tarkka, etteivät mantelit pala, koska et halua palaneen makuista mantelivoita. Tämän jälkeen annoin manteleiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Älä kaada manteleita kuumina blenderiin, koska uunista juuri tulleet mantelit ovat superkuumia öljyisyyden takia. Blenderissä lämpötila nousee ja muovisille kuvulle voi sitten sanoa hei heit. Suosittelen odottamaan jäähtymistä, joten sinua on varoitettu. Helpot reseptit kaipaavat kaverikseen yleensä kärsivällisyyttä, joten laitetaan ripaus sitä joukkoon tässä vaiheessa.

Paleoemo mantelit

Manteleiden jäähdyttyä kaadoin ne blenderiin, jonka laitoin pörräämään täysillä. Aluksi manteleista tulee jauhoa (tässä on hyvä vinkki edulliseen mantelijauhoon). Kun sekoitus jatkuu, alkaa massa kiinteytyä. Tässä vaiheessa on yleensä pakko puuttua manuaalisesti prosessiin ja painella mantelia blenderin syvyyksiin. Jatka sekoitusta niin pitkään, että saat mantelivoin näköistä kermaista, mutta jykevää massaa. Blenderin tehokkuudesta riippuen voin syntymiseen voi mennä muutama minuutti.

300 grammasta manteleita tuli tuhti satsi, sanoisin noin 3dl. Meidän perheessä tämä yksi satsi kesti noin viikon.

Säilytä voi kannellisessa lasikulhossa jääkaapissa.

Makueroa en itsetehdyn ja kaupasta ostetun välillä huomannut. Molemmat maistuivat hyvälle. Myös kaupan versio oli tehty pelkistä paahdetuista manteleista.

Hintaero valmiin kaupasta ostetun purkin ja kotona tehdyn välillä oli selvä; itsetehty oli ainakin puolet edullisempi. Jos maku on sama, mutta hintaeroa tulee merkittävästä, ei tarvitse kauaa miettiä, mistä mantelivoi tulee tästä lähtien.

Miten mantelivoita voi käyttää?

Itse käytän mantelivoita lisukkeena. Esimerkiksi omenasiivujen kanssa se sopii erinomaisesti yhteen. Uusin ihastukseni banaanileipä saa lähes aina mantelivoikerroksen päälleen, ja niitä uppoaa tällä hetkellä vähän liiankin paljon sisuksiini. Lapseni pitävät myös tästä yhdistelmästä. Mantelivoi sopii varmasti hyvin keksien ja vastaavien kanssa, jos sellaisia syö.

Paleoemo mantelivoi omena

Paleoemo mantelivoi banaanileipä

Puurojen kanssa mantelivoi sopii myös hyvin, koska se tuo mukanaan ”pähkinäisyyttä”. Jos perinteiset puurot eivät uppoa, voit lisätä mantelivoin vaikka chiapuuroon. Reseptin siihen löydät täältä.

Miten sinä käytät, tai käyttäisit, mantelivoita?