Mitä 8-kuukautinen paleovauva syö?


Äitiys, Lapset, Ravintoasiat / keskiviikko, toukokuu 30th, 2018

Nuorin lapsistani on nyt hieman yli kahdeksan kuukautta vanha. Hän oli täysimetyksellä noin viiden kuukauden ikään asti, jolloin aloin maistattaa muun muassa banaania, avokadoa, bataattia ja parsakaalia. Lisäksi kotimaiset mustikat ja vadelmat astuivat nopeasi kuvioon, kuten myös kookos. Liha, kala ja kananmuna nostettiin ruokailuun mukaan noin kuuden kuukauden iässä. Nykyään vauva käy rinnalla aina kun hän haluaa. Lisäksi hän syö soseita ja sormiruokailee muun perheen syödessä. Pyrin pääsääntöisesti tekemään kaikki soseet itse. Tämän päivän soseet ovat ainakin kaikki itsetehtyjä.

Vauva on ollut hieman flunssainen ja käynyt rinnalla normaalia useammin. Kuvailisin imetystä hyvin vauvantahtiseksi ja hän saa maitoa aina sitä halutessaan. Kirjoitin imetyksestä enemmän täällä.

Vauva liikkuu nykyään paljon. Hän ryömii eteenpäin ja peruuttelee ahkerasti huonekalujen alle. Vauva vaikuttaa myös varsin kunnolliselle joogille – sen verran haastavissa asennoissa hänet on viime aikoina nähty.

Tässä on pikkuisemme päivän ruokailut:

Klo 8 aamupala

Heräsimme noin klo 7. Isosisarukset soivät aamupalaa, jolloin pienin mutusteli banaania ja maisteli minun munakasta syöttötuolissa. Tämän jälkeen hän kävi rinnalla. Lähdimme viemään isompia lapsia hoitoon noin klo 9, jonka jälkeen teimme pienen kävelyn. Lapsi nukahti, ja nukkui vaunuissa poikkeuksellisen pitkään.

Klo 10.30 toinen aamupala

Kyllä, meillä oli tänään se kuuluisa ”second breakfast”. Vauva nukahti vaunuihin, joten varsinainen aamupala pääsi venähtämään lähelle lounasaikaa. Aamupala ei muutenkaan maistunut, mutta mustikka-vadelma-banaani-kookoshiutale-sekoitusta meni alas muutamia lusikallisia. Tämän jälkeen hän kävi rinnalla.

soseruoka

Klo 12.00 lounas

Lounaaksi oli tarjolla bataatti-porkkana-parsakaali-jauhelihasosetta, jonka olin tehnyt itse edeltävänä päivä. Sitä upposi normaalin tapaan varsin runsaasti, ehkä 1dl:n verran. Tämän jälkeen alkoi taas uni painaa ja vauva makaili sylissä maitohanoissa roikkuen. Tämän jälkeen hän nukahti pitkille kahden tunnin päiväunille.

vauvaruoka

 

Klo 15.30 välipala

Tarjosin vauvalle kurkkutikkuja sormiruoaksi, jonka lisäksi hän söi aamupalalta jäänyttä sekoitusta muutaman pienen lusikallisen.

Klo 18.00 päivällinen

Koko perhe söi yhdessä kuhaa. Vauva sai sitä sormiruokana, kuten myös bataattiranskalaisia. Kiehautin kuhasta samalla sosetta huomista varten. Lisäsin soseeseen parsakaalia ja bataattia samalla, kun pilkoin vihanneksia illallista varten.

vauva ruokailee
kuva ei ole tämän päivän ruokailuista

Klo 19.45 iltapala

Vauva vaikutti väsyneeltä ja äkäiseltä. Räkää oli runsaasti. Hän söi aamu-, tai siis iltapalamössöään, mutta virkosi ruokailun yhteydessä. Tein isosisaruksille smoothieta, johon tuli keltaista kiiviä, banaania, avokadoa, mustikkaa, vadelmaa, mustaherukoita sekä kookosmaitoa. Annoin sitä vauvallekin muutamia teelusikallisia. Ruokailun yhteydessä annoin vauvalle D-vitamiinin (50mikrog). Nukkumaan mentiin taas pitkän maitobaarireissun kautta. Uni tuli vasta klo 21 jälkeen.

smoothie

Kokonaisuudessaan vauvamme söi lähes tulkoon kuin kuka tahansa 8-kuukautinen vauva. Poikkeuksena on, ettei hän syö viljoja, joita virallisten suositusten mukaan pitäisi vauvoille tarjota joka välissä. Kaikki lapseni ovat viettäneet vauvavuotensa viljattomina, joten en ajatellut tehdä poikkeusta tälläkään kertaan. Viimeisimmän neuvolakäynnin perusteella tämäkin vauva kasvaa tasaisesti omalla käyrällään. Mitään huolta kasvusta tai kehityksestä ei ole, ja se on minulle riittävä ja tärkeä tieto.

Tarjoan hyvää ruokaa, josta seuraa hymyilevä ja kokeilunhaluinen vauva – sellaisen ruokailijan haluan kasvattaa.