Mustikkapaistos ja vaniljakastike


Reseptit / lauantai, elokuu 4th, 2018

Vaikka mustikkasadon ei odoteta tänä vuonna olevan päätä huimaava, löytyy metsistä (ja pakastealtaista) sinistä marjaa, joka tekee mielen iloiseksi. Itse tykkään syödä tuoreet marjat sellaisenaan, mutta joskus kunnon itsetehty mustikkapiirakka, tai tässä tapauksessa -paistos, on paikallaan.

mustikkapiirakka

Tein ensimmäistä kertaa tätä mustikkapaistosta, kun esikoiseni oli alle 2-vuotias. Silloin oli hyvä vuosi marjasadon kannalta, ja ehdin konttailla metsikössä melko usein. Sattumoisin seuraamassani ruotsalaisblogissa valmistettiin mustikkapiirakkaa, ja sieltä olen tämän reseptin ottanut käyttööni. Vajaa 2-vuotias tunki paistoksen suuhunsa alta aikayksikön. Otin sen selvänä merkkinä, että nyt ollaan tehty jotain oikein.

Tämä mustikkapiirakka – tai -paistos – ei ole täysin perinteinen, mutta paleotyylillä kuitenkin erinomainen. Mustikat tulevat piirakan pohjalle ja taikina mustikoiden päälle. Bonuksena mukaan saa pienellä vaivalla vaniljakastiketta. Lupaan, että tämä piirakka on hyvää, etkä jää kaipaamaan peruspiirakkaa.

Mustikkapaistos

0,5 l mustikkaa

1,5 dl mantelijauhoja

1,5 dl kookoshiutaleita

1 rkl seesaminsiemeniä

1 tl kardemummaa

hyppysellinen suolaa

1 kananmuna

2 rkl kookosöljyä

(makeutukseksi voi laittaa toivomaansa ainesosaa. Itse en laittanut mitään.)

Laita mustikat paistovuoan pohjalle. Sekoita muuta ainekset keskenään erillisessä kulhossa. Kaada taikina mustikoiden päälle. Paista 175 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

mustikkapiirakka

Vaniljakastike

1,5 dl kookoskermaa

1 rkl agavesiirappia

vaniljapulveria

2 kananmunan keltuaista

Sekoita kuumassa kattilassa kookoskerma, agave ja vanilja. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Kun sekoitus on kylmentynyt, sekoita joukkoon munankeltuaiset.

mustikkapiirakka

Vaikka kävin äskettäin mökillä ja vietin paljon aikaa metsässä, joudun myöntämään, etten saanut tällä kertaa kasattua niin isoa mustikkamäärää kotiin tuotavaksi, että olisin voinut käyttää tuoreita mustikoita tässä reseptissä. Mutta, ei se mitään, kotimaiset pakastemustikat toimivat yhtä hyvin.

Uskoisin, että paistos sopii myös muiden marjojen kanssa. Tämä valmistamani paistos katosi iltapalan yhteydessä lasteni, mieheni ja omaan vatsaani. Entinen hieman alle 2-vuotias, nykyinen hieman vajaa 5-vuotias pyysi paistosta useamman kerran lisää. Itsekin olisin, jos sitä olisi jäänyt jäljelle. Oli taivaallista!

mustikkapiirakka