Paleo pumpkin spice latte


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, syyskuu 15th, 2019

Sanotte mitä sanotte, nyt on syksy, ja se vaatii pumpkin spice latte´n ja mielellään paleoversiona. Viime vuonna jo kuumeilin kurpitsakautena ja tein vähän jos yhtä kurpitsaruokaa (laitan linkit tämän postauksen loppuun). Pumpkin spice pääsi reseptinä tänne blogiin, mutta latte jäi uupumaan. Ei hätää. Nyt vihdoin ja viimein löysin sellaisen version, jota voin ensinnäkin suositella paleotyypeille, vegaaneille ja vaikka vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajille.

Minun on pakko myöntää, etten osannut kaivata pumpkin spice-tuotteita vielä pari vuotta sitten. Sanoisin Starbucksin hivuttaneen kulttuuriin tällaisen hyvin oudon trendin, joka on samaan aikaan todella hurmaava, mutta samaan aikaan todella outo. Itse seuraan paljon jenkkivaikuttajia sosiaalisen median ja Youtuben kautta ja aloin olla jo vähän kateellinen kaikille pumpkin spice-hehkutuksille, joten viime vuonna päätin ottaa asian haltuun. Koska en itse varsinaisesti pidä Starbucksin pumpkin spice lattesta (se on liian makea), päätin kokeilla omaa versiota, jota voisin tehdä kodin omassa rauhassa, villasukat jalassa ja syksyistä sadesäätä ikkunasta ulos katsoen. 

Paleo pumpkin spice latte´n lyhyt historia

Pumpkin spice-kausi alkaa joka vuosi hieman edellistä vuotta aikaisemmin – ihan kuten joulu. Mikäli kaudesta tykkää, se tulee tervetulleena, mutta muussa tapauksessa se voi alkaa aina vähän liian aikaisin ja ärsyttää niin, että otsaan nousee kurpitsatappi hyvin nopeasti. Tänä vuonna psl-kausi (tuttavallinen lyhenne pumpkin spice latte´sta) alkoi jo elokuun lopussa. Syy jatkuvasti aikaistuvaan kauteen on, että kyseinen juoma myy niin hyvin, että kaikki haluavat taktikoida psl-kaudesta saadut tuotot. 

pumpkin spice latte

Koko psl-konseptin on lanseerannut kahvilajätti Starbucks. Suomalaiset ovat välttyneet kaudelta, koska täällä ei ole liiakseen Starbuckseja nähty. Vasta viime vuosina muutama yksittäinen kahvila on avattu, mutta näkyvyys noin yleisesti ottaen on ollut aika heikko. Tänä vuonna Suomen Starbucksit ovat rummuttaneet kahviloissaan, kuinka “Pumpkin Spice season is back!” Ja se todella on ollut hyvin laajalla valikoimalla. 

Ensimmäinen psl kaadettiin kahvikuppiin lokakuussa 2003. Sen jälkeen kyseistä juomaa ja muita pumpkin spice-juomia on jalostettu useaan otteeseen ja tätä nykyä niitä saa kaikista isoista kahvilaketjuista (ainakin Amerikoissa), ja mitä ihmeellisimmissä muodoissa. Kausiluontoiset juomat eivät olleet Starbucksille ennen psl:a mikään uusi konsepti, mutta syksyyn oli vaikea löytää sopivaa juomaa, joka uppoaisi suklaata ja karamellisoituja juomia rakastavaan kansaan. Lopulta mieleen nousi syksyn herkku, kurpitsapiirakka, ja se inspiroi pitkän ketjun kautta psl:n synnyn. 

Lyhykäisyydessään alkuperäiseen psl:een kuuluu höyrytetty maito, kahvi/espresso, pumpkin spice-maustesekoitus, siirappi/sokeri ja kermavaahto kruununa annokselle. Alunperin psl:een ei kuulunut kurpitsasosetta, mutta myöhemmin 2010-luvulla sose lisättiin latteen muistuttamaan perinteisen kurpitsapiirakan suutuntumasta. Tätä nykyä psl:n moderniin versioon kuuluu siis myös kurpitsasose. 

Paleo pumpkin spice latte 

(reipas kupillinen tai kaksi pientä)(maidoton, paleo, vegaani)

1,5 dl mantelimaitoa

0,5 dl kookoskermaa

0,5 tl steviaa

2-3 rkl kurpitsasosetta

1 tl pumpkin spice-maustesekoitusta

2 dl kahvia

Itse juon tässä vaiheessa vuotta kaiken kuumana. Kesän kahvitrendi oli tietenkin kylmäuutettu kahvi, mutta nyt ollaan taas niissä lämpötiloissa, joissa kuppi kuumaa kelpaa koska vain. Pumpkin spice latte´n voi valmistaa myös kylmänä. Kylmäuutettu kahvi toimii tällöin hyvin. 

Lämmitä kattilassa mantelimaito ja kookoskerma. Käytä apuna esimerkiksi maidonvaahdotinta tai tavallista vispilää. Lisää mukaan kurpitsasose. Sekoita. Lisää steviaa. Sen voi jättää myös pois tai lisätä enemmän, mikäli pitää makeasta. Lisää lopuksi pumpkin spice-maustesekoitus. Ethän annan maitosekoituksen kiehua missään vaiheessa. Kaada kuppiin sekä kahvi että maitosekoitus (mielellään samaan aikaan). 

pumpkin spice latte
pumpkin spice latte

Kaiken voi kruunata kookoskermavaahdolla.

Kurpitsasoseen tein myskikurpitsasta keittämällä sen ja soseuttamalla sen jälkeen. 

Tähän loppuun pikainen paleo pumpkin spice latte-vinkki. Keitä ps-kahvi lisäämällä ps-maustesekoitusta suodatinkahvipurujen joukkoon. Toimii. Kokeile, jos et usko. 

pumpkin spice latte

Kurpitsareseptejä viime vuodelta: 

Syksyinen inkivääri-kurpitsakeitto

Ihanan kamala kesäkurpitsa (ja keittoresepti)

Kurpitsaleipä

Satokauden spagettikurpitsa