Paleojoulupiparit


Paleo, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, joulukuu 9th, 2018

On se aika vuodesta, kun jouluun valmistaudutaan ja massiiviset ruokajuhlat odottavat. Tämä aika on paleoihmiselle myös hankalaa aikaa. On joulupiparia ja -torttua – vehnää ja sokeria siellä täällä. Itse vietän joulun melko perinteisesti. Olen syönyt joulutorttua ja tavallista piparia. Aion syödä voissa uivaa, itsetehtyä kahden raaka-aineen lanttulaatikkoa, pari perunaa, riisipuuroa täysmaidolla ja voilla, sekä suklaakonvehteja. Joulu ei ole minun ravitsemuksellisesti loistokkainta aikaa. Rakastan joulua ja yleensä nautin siitä maku- ja hajunystyrät edellä.

Testasin viime vuonna erästä paleojoulupiparireseptiä, joka oli erinomainen. Hukkasin reseptin samoin tein, joten jouduin tänä vuonna etsimään ja soveltamaan uuden. Huomasin jälleen, että paleoleipominen on pahimmillaan kemiaa sen hankalimmassa muodossa. Yksi leivontaerä epäonnistuu, toinen melkein. Kolmas on ihan ok ja neljäs jo hyvä. Pienet erot uunissa tai mittayksiköissä voivat osoittautua ratkaiseviksi.

Tällä kertaa ihastuin pipareihin, joiden reseptin esitän tässä postauksessa. Paleo-ominaisuuden lisäksi nämä piparit ovat vegaaniset, koska niihin ei lisätä kananmunaa (eikä hunajaa makeutukseksi).

Sanoisin, että nämä joulupiparit ovat suutuntumaltaan hieman ”chewy”, eli pehmeähköt. Piparit ovat makuuni hieman liian makeat ja maussa tuntuu inkivääri melko reilusti, mistä puolestani pidän. Näitä ominaisuuksia voi siis säädellä jonkin verran reseptiä tehdessään. Itse laittaisin jatkossa hieman vähemmän kookossokeria. Jos tykkäät makeista pipareista, pidättäydy reseptissä. 

Paleojoulupiparit (n. 10 normaalikokoista)

1 dl kookossokeria

0,5 dl mantelivoita

0,5 dl agavesiirappia

1 rkl sitruunamehua

2 tl inkiväärijauhetta

1 tl kanelia

¼ tl muskottipähkinää

0,5 tl ruokasoodaa/leivinjauhetta

1 tl vaniljauutetta

3 dl mantelijauhoja

Mikäli sinulla ei ole mantelivoita, voit tehdä sitä itse helposti kotona. Kirjoitin siitä aikaisemmin blogiin. Löydät ohjeen täältä.

Sekoita kosteat aineet yhteen kookossokerin kanssa. Lisää sen jälkeen mausteet, vaniljauute ja mantelijauhot. Pyörittele tasaiseksi palloksi. Lisää tarvittaessa mantelijauhoja, mutta taikinan tulisi olla helposti kaulittavissa. Painele piparkakkumuotilla piparit ja nostele ne leivinpaperille.

Paista uunissa 180C noin 10min. Seuraa tarkasti. Kun piparien reunat alkavat tummentumaan, on aika ottaa piparit pois uunista. Älä hämäänny ”löysistä” pipareista. Ne kovettuvat jäähdyttyään.  

Itse jätin piparien koristelut väliin, mutta luin, että ne voi koristella sulattamalla kookosvoita ja pursottamalla sen piparien päälle.

Kirjoitan myöhemmin joulusta ja siitä, miten joulupöydän saa paleoihmiselle toimivammaksi. Vuosien saatossa olen oppinut hieman muokkaamaan jouluruokaa niin, että paleoihminenkin voi sitä vaivatta syödä.