Paleopizzapohja vol. 2


Paleo, Reseptit / perjantai, maaliskuu 29th, 2019

Pizzaperjantai! Tiedätte varmasti sen ärsyttävän pizzamainoksen, jonka tunnuskappale soi päässä korvamatona uudestaan ja uudestaan. Nyt se on vallannut myös lapseni. ”Pizzaperjantai… pizzaperjantai… PIZZAperjantai… pizzaPERJANTAI”. Ei juma, vietetään sitten pizzaperjantaita, mutta minun ehdoillani. Ei siis muuta kuin hihat ylös ja pyörittelemään pizzapohjia paleoleivonnan mystisessä maailmassa.

paleopizza

Kirjoitin pari kuukautta sitten pizzakokeilustani, jossa vastakkain olivat kukkakaali- ja paleopizza. Paleopizzahan ei helposti taipunut toivottuun muotoon. Lapseni söivät epäonnistunutta, hieman liian paljon psylliumia syönyttä tankkipizzapohjaa leipänä. Hyvin se meni alas niinkin, mutta kyllähän se nyt vähän jäi kaivamaan ja harmittamaan, etten saanut pyöräytettyä kovinkaan montaa onnistunutta pizzapohjaa. Tai siis itseasiassa kolmesta kokeiluerästä yksi onnistui melkein. Jäin silti kaipaamaan parempaa reseptiä. Niinpä lähdin tällä kertaa liikkeelle omasta perstuntumasta ja heittelin pyttyyn, mikä mieleen tuli. Esikuvana oli aikaisemmin tekemäni paleopizza, mutta toivoin saavani siitä hieman riisutumman version. Tavoitteena oli tehdä helppo ja mahdollisimman vähäisistä raaka-aineista koostuva pizza. Tärkeintä oli kuitenkin, että pizza maistuisi hyvälle.

paleopizza

Paleoemon oma pizzapohja (iso uunipellillinen)

2 dl mantelijauhoja

2 rkl (+ 2-3 rkl kookosjauhoja taikinan pyörittelyvaiheessa)

2 rkl psylliumia

1 tl suolaa

1 tl oreganoa

2 kananmunaa

1 dl lämmintä vettä

1 dl oliiviöljyä

Yhdistä kuivat aineet yhteen kulhossa. Sekoita kosteat aineet sekaisin, jonka jälkeen lisää se kahdessa erässä kuivien aineksien joukkoon. Pyörittele taikina käsin. Psylliumilla kestää pieni hetki reagoida nesteen kanssa. Vaikka taikina näyttää aluksia kostealta, tiivistyy se pian. Lisää valmiiseen taikinaan noin 2-3 rkl kookosjauhoja, jotta taikina on helppo pyörittää palloksi. Kaulitse pizzataikina kahden leivinpaperin välissä. Pyri saamaan taikina mahdollisimman ohueksi. Esipaista pohjaa 175C:ssa noin viisi minuuttia. Täytä pizza toivomillasi täytteillä. Paista noin 10 min 175C:ssa.

paleopizza
paleopizza

Tämä taikina on lähellä pari kuukautta sitten tekemääni paleopizzapohjaa, mutta se on pelkistetympi – ja myönnettäköön, paljon parempi. Yksinkertaisempi ei tarkoita tylsempää. Meidän pizzassa oli osittain juustoa. Itse maistoin pizzaa sekä juustolla että ilman. Kummallista kyllä, juustoton versio maistui paremmalle.

Jos siis kaipaat pizzaa, mutta haluat tehdä vähän terveellisemmän, gluteenittoman ja maidottoman (kunhan jätät täytteestä juuston pois) – siis paleoversion – tässä ois sulle sellainen! Uunit kuumiksi!

paleopizza