Paleoystävälliset ketosämpylät


Ravintoasiat, Reseptit, Terveys / sunnuntai, elokuu 26th, 2018

En itse erityisesti ikävöi leipää, mutta lapseni kyselevät ajoittain sämpylöiden ja vastaavien leipätuotteiden perään. Olen sen takia kokeillut yhtä jos toista leipä- ja sämpyläreseptiä, jossa ei olisi vehnäjauhoja tai sokeria/siirappia. Yrityksistä huolimatta en ole koskaan aikaisemmin onnistunut tekemään näin hyviä sämpylöitä, mitä nämä niin sanotut ketosämpylät ovat.

Törmäsin alun perin näihin sämpylöihin ruotsalaisen ”Diet Doctorin” Andreas Eenfeldtin kotisivuilla. Eenfeldt puhuu vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta. Erityisesti ketogeeninen dieetti on hänelle tärkeä keskustelunaihe.

Ketogeenisellä dieetillä?

Itse en ole ketogeenisellä dieetillä, mutta syön nihkeän puoleisesti hiilihydraatteja, koska koen voivani silloin paremmin. En syö juurikaan hedelmiä, vaikka banaanin pala (tai vaikka banaanileivän pala) saattaa upota kitusiini. Leipää, riisiä, perunaa tai pastaa en juuri koskaan syö. Sanoisin, että oma hiilihydraattimäärä pyörii normaalina päivänä 50-70 gramman välillä. Joskus syön enemmän, joskus vähemmän. En siis erityisesti laske hiilareita.

Olen kokeillut elämässäni ketogeenistä dieettiä pari kertaa ja se on ollut alun hankaluuksien jälkeen varsin miellyttävä tila elää. Olo on ollut kepeä ja energinen. Ensimmäisellä ketoosikierroksellani painoni tippui rajusti. Toisella kerralla painossa ei näkynyt muutosta. Kaikki kokeilut ovat päättyneet raskauksiini, ja sittemmin siihen, että olen ollut liian väsynyt imettäjä.

Tässä elämäntilanteessa, jossa olen juuri aloittanut haastavan urheilulajin harrastamisen, en uskalla edes vetää hiilarimääriä kovinkaan alas. Muistan juoksuharrastuksen lähes tyssänneen ensimmäisellä ketoosikerrallani. Treenasin silloin puolimaratonia varten, mutta ketoosi vei muutamaksi viikoksi juoksukuntoni pois. Hengästyin todella helposti ja päässä surisi.  Tuntui, että kuntoni oli romahtanut. Kroppani ei ollut tottunut polttamaan rasvaa. Kaikesta huolimatta, en ole tällä hetkellä lisäämässä hiilareiden määrää. Olen jaksanut treenata hyvin neljä kertaa viikossa tällä ruokavaliolla.

Sämpylöitä leipomaan

Palatakseni sämpyöihin, vaikka ei noudattasi ketodieettiä, sopivat nämä sämpylät paleoihmisellekin hyvin. Raaka-aineet ovat täysin paleoystävälliset, joten ei muuta kuin sämpylöitä pyörittelemään.

ketosämpylät

Ketosämpylät

(n. 8 pientä sämpylää)

3 dl mantelijauhoja

5 rkl psylliumia

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 rkl seesaminsiemeniä

2 tl viinietikkaa (itse käytän valkoviinietikkaa)

2,5 dl kiehuvaa vettä

3 kananmunan valkuaista

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat ainesosat keskenään. Sen jälkeen lisää viinietikka, vesi ja valkuaiset joukkoon. Sekoita kovaa. Taikina nousee aluksi rajusti, jonka jälkeen se kasaantuu muovailuvahamaiseksi möykyksi. Pyörittele kosteutetuin käsin sämpylät. Paista uunissa noin 50min (sämpylöiden koosta riippuen). Sämpylöiden kypsyydenhän tunnistaa koputtamalla sämpylän pohjaa. Jos kuulet selkeän kopautuksen pohjasta, sämpylät ovat valmiita. Nauti!

ketosämpylät

Tähän loppuun haluan sanoa, että taikinan sekoittamisvaihe on tärkeä (ensin kuivat ainesosat sekaisin, sitten joukkoon kaikki kosteat aineet kovaa vatkaten). Olen epäonnistunut näiden sämpylöiden kanssa, kun sämpylän sisään on muodostunut uunissa iso ilmakupla ja lopputuloksena on ollut lähinnä outo rieska. Olen myös onnistunut, jolloin olen saanut kuohkeita sämpylöitä uunista ulos. Koska ainesosien mittasuhteet ovat olleet samat, olen tullut siihen tulokseen, että sekoitusvaiheella on iso rooli. Kun kosteat ainesosat sekoittaa, tapahtuu sekoituskulhossa pieni kemiallinen reaktio, jota ei kannata jäädä ihmettelemään, vaan jatkaa vatkaamista.

Miltä maistui?