Paleoystävälliset ketosuklaakeksit


Paleoemon elämä, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, tammikuu 27th, 2019

Ketogeenisen dieetin pitäisi helpottaa herkkuahterin pahimpia makeannälkäkohtauksia. Varsinkin, kun rasvamoottorin saa päälle ja surisemaan, sokerit kiinnostavat hyvin vähän. Silloin tällöin houkutukset käyvät koviksi. Onneksi sosiaalinen media on täynnä hyviä ohjeita, joilla pääsee liikenteeseen.

Vähähiilarinen leivonta on ehkä lähellä ydinfysiikkaa, eli läheistä sukua paleoleivonnalle (tirsk), mutta yrittämällä ja erehtymällä sekin on mahdollista kääntää menestykseksi. Löysin käyttökelpoisen reseptin Instagramista, mutta sillä kertaa leivonta ei mennyt ihan putkeen. Toinenkaan yrityskerta ei ollut erityisen onnistunut. Maistelin keksejä ja raavin päätäni, koska en ymmärtänyt, mikä hommassa meni pieleen. Ehkä mantelijauhojen koostumus? Ehkä uunin lämpötilassa oli jotain? Koska jouduin jälleen soveltamaan mittayksiköiden ja ainesosien kanssa, epäonnistuminen oli enemmän kuin odotettavaa. Onneksi se kuuluisa kolmas kerta toden sanoi.

ketokeksit

Oma ketotilanteeni

Asetin vuoden alussa tavoitteekseni tiputtaa raskauksista vyötärölle jumittuneet kilot pois. Toimeenpanin suunnitelman ja valitsin metodiksi ennestään tutun ketogeneettisen dieetin. Joudun valitettavasti tässä yhteydessä toteamaan, että oma ketomatkani tyssäsi kolmeen viikkoon. Alun ketoosiin ”sujahtamisen” jälkeen aloin voimaan pahoin ja kokemaan syvää väsymystä. Jouduin nukkumaan päiväunia, koska olin superväsynyt. Koomailin varsinkin aamutreenien jälkeen. Odotin kuin kuuta nousevaa, että päiväuniaika koittaisi. Sukelsin lapsen kanssa samaan aikaan unille, ja nukuin pitkät päiväunet – liian pitkät, mikä ei auttanut olotilan kohentumisessa. Laskeskelin ajatuksissani, ettei ketoosi ja aktiivinen urheilu sovi nyt elämässäni yhteen, vaikka teinkin muutamissa aamutreeneissä henkilökohtaisia ennätyksiä tyhjällä vatsalla. Jos jotain positiivista ketoositilasta pitää sanoa, on se nimenomaan aamujen nälätön ja voimakas olotila.

Yöunien riittävyydestä ei ollut väsymyksessä kyse. Nukuin ja nukun edelleen hyvin, eli noin seitsemän tuntia. Kirjoitin, että olen myös viime aikoina palannut kello viiden aamurytmeihin, joilla voi olla vaikutusta vireystilaan. Päätin tästä huolimatta, tai sen takia, lisätä hiilarimäärää hieman ja astua ketoosialueelta ulos. Kokonaiskuva ratkaisee.

ketokeksit

Laskeskelin, että söin ketoosissa ollessani noin 20 grammaa hiilareita päivässä, mikä on hyvin vähän. Joskus söin enemmän, mutta pääasiassa sanoisin hiilarimäärän pyörineen 20-40 gramman välissä. Nyt syön noin tuplasti enemmän. Syön edelleen paleopainotteisesti, joten en syö leipää, enkä pastaa tai riisiä. Valmisruokia en syö. Puhdasta sokeria ei juuri tule elimistööni, paitsi tummasta suklaasta, jota nautiskelen ajoittain. En laske hiilareita, mutta ruokavaliooni kuuluu tällä hetkellä muutama hedelmä- ja bataattipala enemmän kuin hetki sitten.  

Minua harmittaa, etten pystynyt jatkamaan ketoilua pidempään. Tuntui, että minun piti valita aktiivinen liikunta tai ruokavalio. Päätin valita liikunnan ja lisätä hiilarimäärää hieman. Kohtuullinen, mutta ei liian korkea hiilarimäärä on ok, kun taas liikkumattomuus ei.

Ketosuklaakeksit (n. 12 kpl)

Nämä keksit pelastavat monen ketoilijan päivän. Käytin suklaavaihtoehtona itsetehtyä suklaata, josta kirjoitin täällä.

5 dl mantelijauhoja

2-3 rkl steviaa

0,5 tl suolaa

3 rkl (kermaista) kookosmaitoa

0,7 dl (sulaa) kookosöljyä

2 tl vaniljauutetta (tai 1 tl vaniljajauhetta)

3 rkl kaakaonibsejä tai soijatonta, itsetehtyä suklaata

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä. Lisää öljyn joukkoon kookosmaito ja vaniljauute. Sekoita. Lisää kuivat ainekset joukkoon sekoittaen. Kääri taikina rullalle esimerkiksi leivinpaperin väliin. Pakasta.

Leikkaa pakastetusta taikinapötköstä sopivan paksuisia keksipaloja. Paista 175C:ssa noin 20min (keksien paksuudesta riippuen). Keksit jäävät pinnalta melko vaaleiksi, mutta reunojen ja pohjan pitäisi olla kauniin kultaisia. Keksit ovat parhaimmillaan hieman jäähtyneinä.

Koko taikinaa ei ole pakko paistaa kerrallaan. Taikina säilyy pakkasessa hyvin, joten pienimpien keksierien leipominen onnistuu hyvin.

Keksien makeutta voi toki myös itse säädellä. Itse olen laittanut vaajaat kaksi ruokalusikallista steviaa, mikä mielestäni on jo aika paljon.

ketokeksit