Pumpkin spice-kurpitsakeitto


Ravintoasiat, Reseptit / keskiviikko, lokakuu 9th, 2019

Jos syksyyn haluaa jotain todella syksyn makuista, on se tämä pumpkin spice-kurpitsakeitto. Se on läheistä sukua viime vuonna tekemälleni syksyiselle inkivääri-kurpitsakeitolle, mutta tämä versio on vedetty syksyisyydessään ihan äärilaitaan – sillain hyvällä tavalla. Sitä paitsi, pumpkin spice-villitys on vihdoin saavuttamassa Suomen, joten miksi ei hyödyntää sitä keittiössä nyt, kun kausi on parhaimmillaan?

Kurpitsakausi ja kurpitsan ravintoarvot

kurpitsa

On se aika vuodesta, kun saan anopiltani avokätisesti hänen kasvimaansa antimia. Kurpitsojen ilmestyminen kotiini on yhtä varma merkki syksystä kuin lehtien tippuminen puista. Kesäkurpitsojen määrä oli massiivinen ja jouduin kriiseilemään sen kanssa, mitä niistä tekisin, mutta olen käyttänyt ne tänä vuonna tehokkaasti erilaisiin lisukkeisiin. 

Tällä kertaa keittiöömme saapui myös massiivinen kurpitsa. Se ei ihan vastannut Tuhkimon hevosvaunujen kurpitsaa, mutta lähelle mentiin. Ensin luulin, että joutuisin käyttämään sen pilkkomiseen kirvestä, mutta onneksi helpommalla päästiin. Tein tällä kertaa ison kattilallisen keitoa, jonka jälkeen jäljelle jäi vielä noin 80% kurpitsasta. Tarkoitukseni on tehdä paleokurpitsapiirakkaa, kurpitsaleipää ja kurpitsamuffinsseja. Kurpitsaleipää tein jo viime vuonna, mutta piirakka ja muffinssit odottavat vuoroaan, joten niistä kirjoitan varmasti tänne blogiin – mikäli saan ne onnistumaan. 

Kurpitsakausi on yksi satorikkaimmista kausista, mitä Suomen leveysasteille tulee. Jossain päin Suomea on saavutettu satoja kiloja painavia kurpitsoja. Katsokaa vaikka tämän Etelä-Suomen Sanomien juttu

Alunperin Keski-Amerikasta kotoisin oleva kurpitsa on siis kotiutunut Suomeen hyvin. Erilaisia lajikkeita löytyy runsaasti. Kun puhutaan ravintoarvoista, on kurpitsa, ihmeellistä kyllä, myös melko vähähiilihydraattinen. Sadassa grammassa kurpitsaa on noin seitsemän grammaa hiilihydraatteja. Ravintoarvoista voidaan mainita oranssin värin kurpitsalle tuovan A-vitamiinin, joka on beetakaroteenin johdannainen. Sen lisäksi kurpitsassa on runsaasti C- ja eri B-vitamiineja. Lisäksi se sisältää erilaisia mineraaleja, kuten rautaa, kaliumia, magnesiumia ja fosforia. Kurpitsa on myös runsaskuituinen. 

Mark Sisson on kirjoittanut kurpitsasta “smart fuelina“.

Pumpkin spice-kurpitsakeitto

kurpitsakeitto

Kuten olen jo aikaisemmin todennut, etten pidä sosekeitoista, jollei niissä todella ole makua. Vauvansosetta muistuttavat keittoviritelmät ovat inhottavia. Minusta keitossa pitää olla hyvä maku ja silloin myös mausteet näyttelevät isoa roolia. Olen kirjoittanut jo pumpkin spicesta useaan kertaan. Reseptin siihen löydät täältä. Päätin siis kokeilla, mitä tapahtuu, jos teen niin sanotusti “tårta på tårta”-tilanteen ja sekoitan kurpitsan niin sanotun kurpitsamausteen kanssa. Hyvää tuli, uskokaa pois. 

Kurpitsakeitto (normaalikokoinen kattila)

1kg kurpitsaa paloiteltuna

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä paistamiseen

2 tl pumpkin spice-maustesekoitusta

1,5-2l vettä

1-2tl suolaa

1dl kookoskermaa

Paista sipulit oliivöljyssä, jonka jälkeen lisää kurpitsapalat. Sekoita. Lisää joukkoon pumpkin spice-mauste. Sekoita. Laske lieden lämpötilaa niin, ettei sekoitus pääse kärähtämään. Kääntele hetki, jotta mausteet pääsevät “elämään” lämpötilan johdosta. Lisää vettä niin paljon, että kurpitsat peittyvät. Annan kiehua niin kauan, että kurpitsat ovat pehmeitä. Sekoita blenderissä. Siirrä takaisin kattilaan ja lisää kookoskerma ja suola. Tarkista maku ja lisää pumpkin spicea tai suolaa lisää.

Lisään tähän loppuun vielä, että keiton maut paranevat yön yli vetäydyttyään. Seuraavana päivänä syöty keitto oli edellispäivää parempaa.

kurpitsakeitto