Ruokapäiväkirja – Case: Ketoileva paleomuija


Paleo, Paleoemon elämä, Ravintoasiat / keskiviikko, tammikuu 16th, 2019

Olen saanut pari kyselyä siitä, mitä syön nyt, kun olen aloittanut tiukennetun dieetin. Kirjoitin ruokavalioon liittyvistä tavoitteista täällä, mutta lyhyenä kertauksena, tarkoitukseni on ollut kiristää paleodieettiä, eli tapauksessani, karsia turhat maitotuotteet pois. Lisäksi tarkoitus oli karsia turhia hiilihydraatteja pois ja vetää ne lopulta mahdollisimman alas grammamääräisesti. Ketoosi olisi tavoitetila, mutta en laske hiilareita.

Nyt on kulunut pari viikkoa ja tällä kertaa muutos ruokavaliossa ei ole ollut kovinkaan suuri. Olenhan aina syönyt melko puhtaasti ja paleota omaehtoisesti mukaillen. Mutta koska karsin maitotuotteita, jotka siis yleisesti sopivat minulle, olen ollut jopa varsin turhautunut. Pidän esimerkiksi kermasta kahvin kanssa (mikään ei ole niin hyvää kuin vaahdotettu kerma kahvin kanssa…) Nyt olen juonut kahvin itsetehdyn manteli- tai cashewmaidon kanssa, mikä sekin on ollut hyvää, mutta on vaatinut totuttelua kermaläträyksen jälkeen. Juustot olen jättänyt vähille ja tuskaillut (sekä tuskastuttanut) keittiössä, koska tarvitsen maidottoman ruoan itselleni. Joskus olen maitotuotteita syönyt ja juonut. Esimerkiksi miehen tekemä moussakka on muuten paleo- ja ketoihmiselle ok, mutta siihen tulee hieman turkkilaista jugurttia ja parmesaania, mikä ei ole ”strict paleo”. Kahviloissa olen juonut kahvin kerman kanssa tai jopa kerran ottanut latten. Kokonaisuudessa sanoisin, että olen vähentänyt maidon kulutusta noin 80 %. Tämä on ollut hankalinta, mutta kahden viikon jälkeen tilanne alkaa helpottamaan.

Mutta sitten siihen ruokapäiväkirjaan. Tämän kertainen ruokapäiväkirja on kasattu tiistaina 15.1. Heräsin klo 5 (kyllä, yritän sitä taas), tein hieman töitä. En treenannut aamulla, koska ohjelmassa oli juoksua ulkona merenrannalla (juokseminen kylmässä liukkailla teillä, pimeässä ja märässä lumessa – ei kiitos!) Sen sijaan huolsin kroppaa edellisen päivän rinnallevetotreenin jäljiltä venyttelemällä. Muuten olin kotona nuorimman (1-vuotiaan) lapsen kanssa. Tein lapsen päiväunien aikana opintoja. Iltapäivällä käytin 3-vuotiaani neuvolassa, jonka jälkeen pinkaisin iltaluennolle Haaga-Heliaan. Kiirettä siis riitti ihan tarpeeksi.

Tässä siis keto-paleomuijan treenivapaan päivän ruokapäiväkirja.

Aamukahvi klo 5.15

Olen aloittanut aamuheräämiset jälleen klo 5. Syy siihen on, että olen aamuisin tehokkaimmillani. Yritän saada työ- ja opintoasioita eteenpäin, ennen kun päivä varsinaisesti alkaa ja lapset heräävät.

aamukahvi

Aloitan aamun aina isolla kupilla kahvia ja noin litralla vettä. Kahviin laitoin itsetehtyä mantelimaitoa.

Aamupala 7.30

Viime viikot olen ollut kunnon tylsimys, ja syönyt joka aamu samaa aamupalaa, eli kookosöljyssä paistettua munakasta (kolme kananmunaa). Päälle laitan tulista salsaa, jossa ei ole muuta kuin tomaatteja ja läjäpäin mausteita. Kiinteän ruoan kyljessä oli jälleen kuppi kahvia mantelimaidolla, iso tuoppi vettä sekä D-vitamiini ja lusikallinen kalaöljyä (omega-3-rasvahapot).

Lounas 12.00

Lounaaksi söin tänään salaattiannoksen, jossa oli romainesalaattia, tomaattia, kurkkua, avokadoa ja kookosöljyssä paistettua broileria. Salaattikastikeena toimi oliiviöljy ja ripaus raffinoimatonta suolaa pinnalle. Join noin puoli litraa kivennäisvettä.

salaattilounas

Söin muutaman palan tummaa suklaata (70%). Kyseinen tuote ei ole paleota, mutta lähimpänä sitä, mitä ruokakaupat tarjoavat.

Illallinen 18.15

Illalliseksi söin kukkakaali-porkkanasosekeittoa, joka oli tapauksessani surautettu kasaan kookosmaidon kanssa. Mukana oli runsaasti valkosipulia. Muu perhe sai keittonsa kerman ja koskenlaskijan kanssa. Join taas noin puoli litraa vettä.

keitto

Iltapala 20.30

Pyöräytin puolikkaan avokadon, hieman tukevampaa kookosmaitoa ja kahvia sekaisin blenderissä. Siinä oli hyvä avokado-suklaamousse. Lisäksi join vielä muutaman desin vettä, etten pääsisi yöllä täysin kuivumaan.

avokadosuklaamousse

Nälkä klo 21.00

Lounaan ja päivällisen väliin jäi melko pitkä aika. Sen lisäksi illallisesta ja iltapäivästä jäi puuttumaan jotain, ja huomasin kaipaavani jotain suolaista. Niinpä hain jääkaapista muutaman romainesalaatinlehden, laitoin niiden päälle kalkkunaleikkeen ja muutaman maustekurkkuviipaleen. Käärin lehdet rullille ja söin.

Ja näin oli päivä paketissa. Nukkumaan menin klo 22. Vettä join noin 2,5 litraa, mikä on hyvä määrä treenittömälle päivälle. Maitotuotteita ei kulunut liiakseltaan. Hiilarimääräkin pysyi melko kohtuullisena, Kukkakaalikeitossa niitä oli eniten.