Siirtyminen luonnonkosmetiikkaan


Luonnonkosmetiikka, Terveys / sunnuntai, maaliskuu 25th, 2018

Varoitus! Tiedossa karuja meikittömiä kasvokuvia!

Sinua on varoitettu. Kaikki, jotka minut tuntevat, tietävät, etten meikkaa usein. Olen siis joskus päiviä, jollen viikkoja, täysin au naturel. Joskus tästä on tullut sanomista, mutta nyt ”kotiäitiyden” ytimessä oltuani, ja satunnaisesti opiskelupaikassa käyvänä, olen huomannut, etten juuri käytä meikkiä. Siinä on hyvät puolensa; meikkiä ei tarvitse muistaa poistaa illalla, aikaa ei kulu meikkaamiseen, eikä muuten rahaakaan. Huonot puolet sitten ovatkin, että näytän väsyneelle, vaikka en olisi. Tällä kaavalla on nyt menty noin kaksi ja puoli vuotta. En jaksa käyttää vapaita hetkiäni meikkaamiseen. Vain niin sanottuina ”business-päivinä” olen meikannut. Ehkä minun pitäisi meikata useamminkin, ja pitääkin, koska tällaiseen menoon on tulossa muutos.

Töihinpaluu häämöttää tulevaisuudessa. Palaan syksyllä puolipäiväisesti työmaailmaan. Vuodenvaihteesta lähtien työskentelen joko 80 tai 100 prosenttisesti. Minun pitäisi siis näyttää edes joskus oikealle ihmiselle, ei rintamaidon hajuiselle naiselle, joka on juuri ja juuri pessyt aamulla hampaansa. Tästä syystä meikki- ja kosmetiikka-asiat ovat nousseet mieleeni. Mutta tässä piilee pieni dilemma, koska olen siirtymässä luonnonkosmetiikan käyttäjäksi. Matka täydelliseen luomuiluun on pitkä, enkä välillä tiedä, mistä aloittaa. Esittelen tässä jo käyttämäni tuotteet (ja kerjään teiltä lukijoilta tuotekokemuksia ja -suosituksia).

Aluksi luonnonkosmetiikan määritelmästä jotain. Pääpiirteiltään kyse on, että tuote valmistetaan mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista, joiden alkuperä tulisi pystyä tarkistamaan. Tärkeää on, ettei geenimuunteluja tai synteettisiä ainesosia sallita. Tuotteen valmistuksessa on käytetty luomuksi luokiteltuja raaka-aineita, eikä uhanalaisia kasvilajeja käytetä. Aiheesta voi lukea lisää vaikka täältä.

Hiustenhoidossa käytössäni on ollut Madaran Nourish and Repair-shampoo sekä -hoitoaine. Kyseiset tuotteet on tarkoitettu kuivien ja vaurioituneiden hiuksien hoitoon. En värjää hiuksia, mutta huomaan ajoittain hiusteni olevan kuivia. Näytän välillä Röllille, koska hiukset sojottavat kaikki eri suuntaan. Hiukseni ovat luonnostaan hieman kiharat – tai aaltoilevat. Sähköisyys hiuksissa on tuttua. Pesen hiukset keskimääräistä harvemmin, koska hiukseni eivät juuri rasvoitu. Joskus myös unohdan hiustenpesun, mutta pääsääntöisesti pesen hiukset kerran-kaksi viikossa. Treenaan ja hikoilen, joten käyn kyllä suihkussa päivittäin. Hiustenpesu ei vain ole tuntunut tarpeelliselta.

Kasvojen hoidossa olen suosinut myös Madaraa. Kasvovetenä käytän ajoittain, erityisesti jos olen meikannut, Balancing Toneria. Sen haju on normaaleja kasvovesiä luonnollisempi, mistä ole erityisesti pitänyt. Kun olen saanut ihon puhdistettua ja kosteutettua, käytän hyvin yksinkertaista kasvovoidetta; joko kookosöljyä tai Madaran Daily Defence-sarjaa. Kookosöljy toimii minulla kesäisin, mutta kuivana vuodenaikana ihoni kaipaa tujumpaa tavaraa. Silloin käytän Daily Defencen Nokkosta tai Pihlajaa. Ne tuoksuvat hyville, muttei liian voimakkaasti.

Tällä hetkellä huulissani käytän Urtekramin Shea butter-huulivoidetta. En erityisesti pidä voiteen koostumuksesta, koska tuntuma on hyvin rosoinen. Huuleni ovat melko herkät ja itseäni on häirinnyt raapiva tunne voidetta levittäessä. Voide kuitenkin pitää huulet kosteutettuna pitkään, mikä tasaa negatiivisen tuntuma-asian.

Nyt päästään ongelma-aiheeseen, nimittäin luonnonkosmetiikkaan meikkien saralta. Olen ihminen, joka löytää itselleen sopivan tuotteen ja käyttää sitä hamaan tappiin asti. Ahdistun ajatuksesta, että itselle toimivan tuotteen valmistus lopetetaan tai sen koostumus muuttuu huonompaan suuntaan. Löysin vuosia sitten Cliniquen täydellisen maskaran. Siis lähes täydellisen, koska se ei ollut luonnonkosmetiikkaa. Nyt purkin pohja alkoi ikävästi kolista, joten päädyin aloittamaan epätoivoiselta tuntuvan projektin; täydellisen maskaran metsästys. Aloitin Sokoksen luonnonkosmetikkaosastolta. Löysin Estelle&Thildin melko edullisen (14,90€) maskaran. Tuotenimenä oli Biomineral Volume Mascara. Värin levitys oli miellyttävää, mutta on pakko todeta, että maskara varisee ikävästi pois silmistä ja vielä melko nopeasti. Kaksi kerrosta maskaraa ei säkenöinyt silmissä aamusta edes iltapäivään.  Kun illalla kävin suihkussa, testasin myös saisiko meikin pois silmistä vesipesulla (iso miinus muuten, ettei missään pakkauksessa lukenut vesi- tai öljyliukoisuudesta – tai sitten olen vain iso palikka). Saihan ripsarin vedellä pois, ja samalla itselleen melkoisen panda-lookin. Muutaman huuteluvedon jälkeen pandaa ei enää pelistä näkynyt. Viimeinen asia, mitä haluan maskaralta on, että joudun käyttämään meikinpoistoainetta. Ei onnistu. Aion kokeilla tuotetta vielä, enkä tuomitse yhden tai kahden käyttökerran kokemuksella, mutta todennäköisesti tämä ensimmäinen kokeilutuote ei ollut se oikea.

Matka on pitkä, mutta jostakin se pitää aloittaa. Tästä aiheesta tulee varmasti  vielä monta postausta, koska olen vasta alussa oman kosmetiikkaluomuiluprosessini kanssa, ja halu löytää mahdollisimman myrkkyvapaa, mutta silti ehostettu elämä, on kova. Minkälaisia luonnonkosmetiikkatuotteita sinä käytät ja miksi?