Suolaiset vadelma-kaakao-rasvapommit


Paleo, Paleoemon elämä, Ravintoasiat, Reseptit / sunnuntai, tammikuu 6th, 2019

Suklaa kelpaa aina, mutta kun pitää keksiä parempi vaihtoehto joulun suklaakonvehdeille, ei työ ole helpoimmasta päästä. Olen useasti tehnyt helppoja, raakasuklaata muistuttavia rasvapommeja, joiden valmistamiseen kuluu todella vähän aikaa. Pienellä vaivalla tekee useaksi päiväksi herkullisia ja rasvaisia, makean, suolaisen ja kirpeän mauilla leikitteleviä kaakaopallosia.

Oma dieettitilanne

Mutta aluksi tämän vuoden tavoitteisiini. Yksi niistä on karistaa viimeiset raskauskilot pois (15 kk synnäriltä poistumista myöhemmin kannan siis noin yhdeksää extrakiloa). Keinona on ruokavalion puhtaana pitäminen ja vähähiilihydraattinen elämä. Paleoelämä näyttelee tässä kokonaisuudessa isoa roolia, kuten on aikaisemminkin tehnyt – tietyin omakohtaisin joustoin. Siksi ainoa ruokailuun liittyvä kompastuskivi on ollut maitotuotteiden täydellinen poisjättäminen, mikä on aiheuttanut hankaluuksia. Olen juonut kahvini itsetehdyn manteli- tai cashewmaidon kanssa. Ennen olen käyttänyt kermaa. Tämä on ollut ehkä helpoin siirtymä. Muuten onkin ollut ongelmia. Kahvilassa en voi oikein juoda mitään. En ole teeihmisiä, mutta huomasin hörppivänä suu mutrussa mustaa teetä, koska en keksinyt, mitä muutakaan juoda (musta kahvi ei ole vaihtoehto – kuten ei myöskään soija- tai kauramaito).

Kotona mieheni tykkää käyttää paljon jugurtti- ja kermapohjaisia kastikkeita. Nyt niistäkin on luovuttu tai minulle on tehty eri annos. Kun teen itse ruokaa, pyrin tekemään maidottoman ruoan, tai irrotan oman osani ennen muiden juusto-, jugurtti- tai kermatöräytystä. Näin olen tehnyt siis aina, mutta nyt joka päivä joudutaan säätämään. Päätin joustaa puhtaassa paleotavoitteessani ja ottaa maitotuotteet pieneltä osin takaisin ruokavalioon. Palaan siis entiseen, mutta maltillisempana kerman käyttäjänä. Juon edelleen kahvin pähkinämaitojen kanssa, mutta syön samaa ruokaa perheeni kanssa. Olen yrittänyt ohjeistaa miestä, miten maitotuotteita voisi vähentää hänen kokkauksissaan. En alun perin ymmärtänyt, mitä ongelmaa yhden täysmaidottomuus tuottaa, joten päätin löysätä vähän köyttä. Sitä paitsi, en kärsi maitotuotteista. Ne sopivat vatsalleni oikein hyvin.

rasvapommi

Muutoin dieetistä; ketoosini on nyt lähtenyt käyntiin (olen asian tarkistanut). Nyt eletään 6. ketoosipäivää, eikä homma ole koskaan ollut näin helppoa. Tilannetta kärjistää kuitenkin se, etten suinkaan ole menettänyt painoa, vaan saanut sitä reilusti lisää. Yleensä ketoosin käynnistyessä ylimääräiset nesteet katoavat, mutta nyt ei ole käynyt niin. En ole paniikissa, joten ei hätää. Olo on muuten oudon kevyt.

Kirjoitin aikaisemmin, että ketoosi on minulle tuttu olotila. Tuntuu, että joka kerta on kuitenkin erilainen. Tällä kertaa en koe siirtyneeni ketoosiin. Sujahdin sinne. Päässä ei käydä meritaistelua polttoainevaihdoksen takia. Olen jaksanut treenata normaalisti. Turvotus on kuitenkin erikoinen elementti tällä kertaa.

Alku on alkua, eikä siitä kannata päätellä vielä mitään. Palaan tilanteen tarkasteluun myöhemmin.

Rasvapommit

Sitten tähän ketoilijan namiin. On oikeastaan aika vaikea kertoa tarkkoja mittamääriä, koska olen aina tehnyt nämä näppituntumalla. Sitä paitsi on ollut näppärää muuttaa mittasuhteita, jos olen halunnut kaakaomaisempaa tai makeampaa pommia. Mittasin teille tässä kohtuudella makeutetun rasvapommin mittasuhteet. Olkaa hyvä.

2 dl sulaa kookosöljyä

3 rkl (raaka)kaakaojauhetta

1tl agavea

murskattuja manteleita

pakastevadelmia

Himalajan vuorisuolaa / ruususuolaa

Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä kattilassa niin, että se on täysin sulaa. Vatkaa sekaan kaakaojauhe ja agave. Kaada sekoitus suklaamuotteihin. Jätä muotteihin tilaa, jotta saat lisättyä murskatut mantelit ja pakastevadelmat mukaan. Ripottele vielä suolaa pinnalle.

rasvapommi

Mikäli siis haluat kaakaon makua tai makeutta enemmän, lisää niitä oman mielen mukaan. Mantelin voi vaihtaa toiseen pähkinään (vaikka siis manteli ei virallisesti ole pähkinä, vink).

Laita muotti pakkaseen. Anna jäätyä. Nostele ulos rasvapommi kerrallaan. Nauti.

Ketogeenisellä dieetillä on muuten hyvä nauttia hieman enemmän (hyvälaatuista) suolaa, koska silloin menettää keskimääräisesti enemmän natriumia nesteen mukana. Natriumin puute voi näkyä huonona vointina, heikotuksena ja päänsärkynä. Jos olet ketogeenisellä dieetillä, voit siis laittaa hyvällä omallatunnolla suolaa näiden herkkujen päälle.