Suosikkivihannekseni parsakaali


Ravintoasiat, Terveys / sunnuntai, kesäkuu 2nd, 2019

Olen kirjoittanut aikaisemmin suosikkiruoistani. Yksi teema käsitteli suosikkihedelmääni kiiviä ja toinen suosikkielintarvikettani kananmunaa. Lisätään tähän listaan nyt suosikkivihannekseni, josta ei ole epäilystäkään. Se on parsakaali, eli broccoli, ja minun mielestäni kaikkien pitäisi rakastaa sitä. Siksipä kerron syyt siihen tässä postauksessa.  

Parsakaali on jo nimensäkin perusteella läheistä sukua erilaisille kaaleille. Parsalle se ei silti ole sukua, vaikka nimi siihen viittaakin. Läheisistä sukulaisista esimerkkinä voidaan mainita vaikka ruusu- ja kukkakaali.

Parsakaalilla on huono maine, jota en täysin ymmärrä. Se maistuu kuulemma pahalle. Ja haisee. Toki mielipiteet ovat mielipiteitä, ja jokaisella on oikeus niihin. Onhan omat maku- ja hajunystyrät jokaisen omia. Itse olen niin maaninen parsakaalifani, että olen yleensä tarjonnut parsakaalia ensimmäisenä “kiinteänä” ruokana lapsilleni. Sormiruokailussa parsakaali on ollut vakio lähes jokaisella lämpimällä aterialla. Olen halunnut, että lapseni syövät sitä, ja onnekseni ne katoavat tätä nykyä kaikkien lautasilta satavarmasti.

Parsakaalin huonon maineen ei kannata antaa häiritä, vaan päinvastoin käyttää sitä voimavarana, joka auttaa ymmärtämään, kuinka ravinteikas, helppokäyttöinen, hyvänmakuinen, helppo ja halpa vihannes parsakaali on. Ja sitten ei muuta, kuin kattilat porisemaan tai uunit kuumenemaan, ja parsakaalit tulille.

Ravinteikas

Vihreänä kasviksena parsakaalin ominaisuudet ovat itsestään selviä; se sisältää paljon kuituja, C- ja K-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Lisäksi se pitää sisällään folaattia ja mangaania.

parsakaali

C-vitamiini on antioksidantti ja se on tärkeää juuri immuunijärjestelmälle. Se edistää myös ihon hyvinvointia. K-vitamiini puolestaan edesauttaa veren hyytymistä ja sillä voi olla vaikutuksia luiden terveyteen. Folaatti, joka tunnetaan myös vitamiini B9:nä, auttaa erityisesti raskaana olevia, mutta edistää muidenkin terveyttä uudistamalla soluja ja kudoksia.

Parsakaali sisältää myös runsaan määrän muita kasviperäisiä yhdisteitä. Näistä tunnetuin on ehkä sulforafaani, joka on liitetty syövän vastaiseen taisteluun. Sitä esiintyy parsakaalissa melko runsaana. Sulforafaani saisi toki noin kymmenen kertaa enemmän raa´asta parsakaalista kuin kypsennetystä, joten yleensä sen hyödyt eivät ole niin suuria parsakaalia nautittaessa.

Ketoilijoille parsakaali on erinomainen vihannes, koska se sisältää vain noin 6,5 grammaa hiilihydraatteja sataa grammaa kohden. Se on kelpo annos parsakaalia ja kohtuullinen määrä hiilareita. Jos kaloreita haluaa tuijotella sadassa grammassa parsakaalia on noin 34 kilokaloria.

Usein parsakaalin yhteydessä viitataan, että se on runsasproteiininen vihannes. Useampaan vihannekseen verrattuna siinä on toki kohtuullinen määrä proteiinia, mutta silti vain noin 3 grammaa sataa grammaa kohden.

Helppokäyttöinen ja maistuu hyvälle

Parsakaalia on helppo käyttää. Sen pilkkominen toki sotkee jonkin verran, mutta jos sen yli pääsee, käsissä on hyvin monipuolinen ja armollinen vihannes.

Parsakaali maistuu oikeastaan varsin pahalta raakana. Sanoisin, että raaka parsakaali on kitkerää. On siis makukokemuksenkin kannalta hyvä, että parsakaali kypsennetään. Kypsennysvaihtoehtoja on runsaasti: höyrytys, haudutus, keittäminen, paahtaminen, paistaminen, grillaaminen ja useita muita vaihtoehtoja. Itse heitän parsakaalia lähes aina keittoihin. Tässä on yksi keittoresepti, johon parsakaali pääsee mukaan.  

Vaikka kaikki eivät pidä parsakaalin mausta, on sen “jalostaminen” helppoa maustamalla se hyvin. Mikään ei ole kuitenkaan yhtä hyvää kuin kevyesti haudutetut parsakaalit, joiden päällä on suolaa ja voita, sanon minä.

Helposti saatavilla ja halpaa

Tiesitkö muuten, miksi ulkomainen parsakaali on pakattu muoviin? Hygienia on ihan hyvä syy, mutta varsinainen syy on se, että parsakaali kuivuu melko nopeasti. Muovi hidastaa kuivumista. Kukaan ei halua syötäväkseen puista parsakaalia. Tästä syystä siis ulkomaalainen, pidemmältä kauppojen hevi-osastoille päätyvä vihannes, kääritään muoviin.

parsakaali

Kotimaista parsakaalia on saatavilla valitettavan vähän aikaa vuodesta, ja silloinkin hintahaitari saattaa olla ulkomaisen parsakaalin kalliimmalla puolella. Kotimaisen parsakaalin satokausi on noin juhannuksesta marraskuun alkuun.

Sanoisin, että kotimaisen parsakaalin kaudella kannattaa syödä parsakaalia niin maan pirusti, mutta satokauden ulkopuolella pitäisi huolehtia siitä, että parsakaalia syö ympärivuotisesti. Parsakaali ei ole pilattu hinnallaan. Espanjalaisen parsakaalin saa tällä hetkellä Citymarketista 1,35€:n hintaan. Se on enemmän kuin makaroonipaketti, mutta tuoreeksi vihannekseksi se on kohtuullinen hinta.

Lisää tietoa parsakaalista löydät muun muassa seuraavien linkkien takaa:

Satokausikalenterin sivuilla käydään laajasti läpi parsakaalitietoutta.

Healthlinen sivuilla käydään parsakaalin (broccoli) terveyshyödyt hyvin läpi.

parsakaali