Syksyinen inkivääri-kurpitsakeitto


Ravintoasiat, Reseptit / keskiviikko, lokakuu 24th, 2018

Syksyinen kurpitsateema jatkuu. Tällä kertaa keittokattilat porisevat, kun valmistetaan ihanasti sisältäpäin lämmittävä inkivääri-kurpitsakeitto. Tämä sopii Paleoemolle erityisen hyvin, koska syysflunssa on päässyt yllättämään. Inkiväärillä ja valkosipulilla ne pöpöt lähtevät. Lähteväthän?

Olen sosekeittojen ystävä. Erityisesti pidän mausteisista keitoista, joten yleensä pataan päätyy mukaan valkosipulia ja inkivääriä. Keitossa pitää olla siis vähän potkua. Epämääräinen sose, jossa ei ole makua, muistuttaa vauvansoseesta, ja se on ”ei kiitos”. Parhaimmillaan hyvin yksinkertaisista raaka-aineista saa riittoisan, ravitsevan ja palkitsevan annoksen. Mikä onkaan sen parempaa?

Kurpitsa on tällä hetkellä satotuote ja olen kirjoittanut siitä viimeksi täällä (kurpitsaleipä), täällä (pumpkin spice) ja täällä (kesäkurpitsakeitto) – ja oikeastaan täälläkin (spagettikurpitsa). Kurpitsaa on siis pyöritelty erityisellä tarmolla keittiöni pöydillä. Voisin sanoa onnistuneeni lisäämään kyseistä vihannesta useampaan annokseen, mikä on ollut mukava syksyyn sopiva lisä. Erityiskehuna juuri tälle keitolle on pakko antaa lasteni suositukset. Kaikki kolme söivät keittolautasensa tyhjiksi kehujen saattelemana. Se ei aina ole niin itsestään selvää, että äidin keittiö saa kiitoksia – erityisesti kun toiveena on joka toinen päivä spagettia ja joka toinen päivä lihamakaronilaatikkoa.

Inkivääri-kurpitsakeitto (4 hlölle)

2-3 rkl oliiviöljyä

iso sipuli (tai 2 pienempää)

2-3 valkosipulinkynttä

pala inkivääriä

n. 1 kg:n verran kurpitsaa

vettä

1 dl kookosmaitoa

suolaa

1tl valkosipulimaustetta

Kuullota sipulit ja inkivääri oliiviöljyssä. Lisää kurpitsalohkot ja pyörittele öljyssä. Lisää vettä niin, että kurpitsat peittyvät. Keitä niin pitkään, että kurpitsat ovat kypsiä. Soseuta. Lisää kookosmaito, suola ja valkosipulimauste. Jos kaipaat purutuntumaa, lisää esimerkiksi paahdettuja kurpitsansiemeniä tai pekonia.

Vieläköhän kurpitsasta saadaan taiottua jotain? Kyllä vain – pumpkin spice latte on ollut ”bucket listillä” jo niin pitkään, että se tässä vielä tehdään ennen kurpitsakauden päättymistä.