Treenipäivän ruokapäiväkirja


Liikunta, Paleoemon elämä, Ravintoasiat / torstai, lokakuu 4th, 2018

Kirjoitin muutama kuukausi sitten ruokapäiväkirja-aiheisen postauksen. Silloin en treenannut; kunhan olin, söin ja join. Joku kutsuisi sitä lepopäiväksi. Minä kutsuisin sitä peruspirkkopäiväksi.  Tällä kertaa seurasin yhden päivän ajan, miten söin ja join, kun treenit lymysivät uhkaavina päivän loppupuolella. Tässä vaiheessa haluan todeta, etten ole ravitsemusasiantuntija, muuten kuin oman itseni osalta. Tämä on minun ruokapäiväni, eikä se perustu kenenkään muun paitsi itseni tuntemukseen.

Tässä on nyt kuitenkin iltatreenipäivän ruokailut sellaisena kuin ne olivat – kulhon reunat sotkussa ja syötynä ennen valokuvausta:

 

Olipa kerran sateinen syyskeskiviikko. Päivästä oli tulossa treenipäivä, koska crossfitin shouder press -progressio emomeineen odotti iltatreeninä. Tiedostin tämän siis päivän ruokailuissa. Tarkoitus oli syödä hyvin ja paljon. Olin koko päivän kotona nuorimman lapseni kanssa, ja olin päättänyt ottaa vapaata työ- ja opiskeluasioista. Olisin siis ehtinyt panostaa ruoka-asioihin ja ehtinyt kokata paremmin, mutta päädyin kaalikauden kunniaksi juhlimaan kaalisiivuilla läpi päivän ja tekemään varsin perusarkiruokaa. Myös herkuttelua kahvin kanssa mahtui päivään. Vettä join keittiössä käydessäni.

Aamupala

Uuden aamurutiinini mukaisesti join ainoastaan kookoskahvin, joka sekin jäi osittain juomatta, koska jouduin hätistämään isompia lapsia vessaan ja pukeutumaan ennen päiväkotiin lähtemistä. Unohdin juoda vettä.

kookoskahvi

Välipala

Aamukahvi nökötti eteisen pöydällä kylmänä, kun palasin kotiin aamun reippailuretkeltä. Olin läpimärkä ja asteen verran närkästynyt päivän säästä. Kahvihammasta alkoi välittömästi kolottaa, kun katseeni osui kylmään kookoskahviin. Pienin lapsi oli sammunut rapsakkaasta säästä johtuen, joten totesin hiljaa itselleni ”why not” ja keitin kupin kahvia. Kahvin nautin tällä kertaa pienen kermatilkan vauhdittamana, koska en uskaltanut pyöräyttää blenderiä lapsen nukkuessa vaunuissa. Söin pienen annoksen raakasuklaata (90g), joka tosin katosi suuhuni ennen kuin muistin, että kaikki piti kuvata. Tästä ei siis nyt ole todistusaineistoa. Hupsis.

Lounas

Valmistin lapsen herättyä päiväunilta broiler-kasvispaistoksen, joka sisälsi sipulia, parsakaalia, porkkanaa ja broileria. Irrotettuani 1-vuotiaan annoksen, lisäsin paistinpannulle vielä punakaalia ja maustoin sen valkosipulilla ja paprikalla. Suolasin ruoan reilusti himalajan vuorisuolalla.

Huomasin, että olin unohtanut juoda vettä aamulla ja olo oli sen mukainen. Join lounasannoksen ohessa pari pientä mukia vettä sekä lisäksi valmistin puolen litran sitruunaveden. Treenipäivänä nesteytys on erityisesti tarpeen. Otin lisäksi 100 mikrogramman D-vitamiinikapselin.

Välipala

Kaivellessani jääkaapista välipalaa lapselle, tunsin vatsanpohjassa (tai ehkä paremmin pään sisällä), että voisin ottaa jotain pientä pureskeltavaa. Katseeni kiinnittyi kylmään kookosveteen ja sen vieressä nököttävään omenaan. Annoin osan omenasta lapselle, mutta muuten järsin luomuomenan omaan napaan. Siinä meni päivän ainoa hedelmäannos, jos sitruunavettä ei lasketa mukaan. Tai tuota kookosvettä.

Päivällinen

Lounaasta jäi käyttämättä kolme broilerin rintafilettä, joten päätin paistaa ne nyt perheelle päivälliseksi. Emme syö broileria kovinkaan usein, mutta tänään sitä tuli syötyä kahdesti. Tein lähes identtisen paistoksen lounaan kanssa, mutta tässä paistoksessa oli mukana myös inkivääriä, valkokaalia, paprikaa ja kukkakaalia. Mukaan tarkoitettu porkkana jäi nyhjöttämään keittiön nurkkaan, mutta väliäkö sillä, paistos oli täynnä vihanneksia. Heitin joukkoon vielä tomaattimurskaa. Nuorin lapsi söi kaiken, isommat lapset jättivät ruoan suurelta osin syömättä. Ihan sama, söin heidän annokset. Äiti tykkää ruoasta.

Iltapala

Kävin poikkeuksellisen myöhään treeneissä. Pääsin irrottautumaan kotoa vasta kello 20 wodiin (workout of the day), joten iltapalan oli parasta olla kohdillaan ja ihan hiton nopea tehdä. Olin kotona noin 21.20, minkä takia päädyin täysrasvaiseen kreikkalaiseen jugurttiin, johon lisäsin kaksi ruokalusikallista heraproteiinia ja kourallisen paleogranolaa. Lisäksi join puoli litraa vettä, koska olin raivonnut boksilla nesteitä ulos kropasta.

Päivä ei ollut aivan täydellistä paleotykitystä. Söin illan hämärtyessä jugurttia ja heraa – niin ja yhden kahvin join, jossa oli tilkka kermaa, koska se on niin hyvää. Tunnetusti maitotuotteet eivät kuulu paleoruokavalioon, mutta kuten aikaisemminkin olen todennut, kroppani kestää lehmänmaitotuotteita, joten olen niitä ajoittain käyttänyt.

En nähnyt nälkää ja jaksoin treenata illalla, joten sanoisin onnistuneeni päivän mättöjen suhteen.